Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser, yaptığı bir açıklamada merkez bankasının varlık alımlarını yavaşlatması gerektiğini çünkü daha fazla teşviğin potansiyel maliyetlerinin faydalarından daha fazla olacağını ifade etti.

Pennsylvania'da bugün gerçekleştirdiği bir konuşmada Plosser, "Varlık alımlarımızı yavaşlatmaya başlayarak yıl sonundan önce alımlardan çıkmayı hedeflemeliyiz. Zaten çok düşük durumda olan faiz oranları ve Fed'in gittikçe genişleyen bilançosuyla para politikası, finansal istikrar, piyasa işlevleri ve fiyat istikrarı bakımından ekonomiye risk oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), ekonomik büyümeyi ve yüzde 7.9'da kalan işsizlik oranını düşürmeyi amaçlayan aylık 85 milyar dolarlık varlık alımını ne zaman bitireceğini tartışıyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke ve Başkan Yardımcısı Janet Yellen geçtiğimiz iki hafta boyunca merkez bankasının teşvik çabalarına devam etmesi gerektiğini dile getirdiler.

Parasal genişlemeye rağmen ABD ekonomisi geçtiğimiz yılın 4. çeyreğinde yalnızca yüzde 0.1 genişleme gösterirken, savunma harcamalarında Vietnam Savaşı'ndan bu yana en büyük düşüş yaşandı.

Plosser, "Çok zayıf olan genel büyüme verisinin ötesine bakarsak, tüketimde bazı gelişim işaretleri oldu, iş yatırımları ve konut yatırımları da artış gösterdi. O yüzden önümüzdeki çeyrek dönemler için iyimser olma nedenleri var" dedi.