Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin bugün yaptığı açıklamada verilerin Euro Bölgesi ekonomisinde bu yıl istikrar yakalanacağına işaret ettiğini söylemesinin ardından dolar karşısında 8 haftanın en sert yükselişini gerçekleştirdi.

Euro, AMB yasa yapıcılarının gösterge faiz oranını kesmemesi ve İspanyol borçlanma maliyetinin tahvil ihalesinin ardından düşmesiyle yen karşısında da üst üste 2. gün yükseldi. Pound ise İngiltere merkez bankası Bank of England'ın varlık alım programında bir değişikliğe gitmemesi üzerine dolar karşısında değer kazandı. Yen, Japonya merkez bankası Bank of Japan başkanı Masaaki Shirakawa'nın son toplantısını gerçekleştirmesinin ardından dolar karşısında 2010 yılından beri neredeyse en zayıf seviyede seyretti.

New York'ta bulunan Citigroup Döviz stratejisti Steven Englander, "İspanyol tahvil faizlerindeki ralli, yatırımcıların Avrupa'daki ortama biraz daha güvendiklerini gösteriyor. Draghi'nin basın toplantısı bazı soruları iyi ele aldı ve bu da euronun yukarı çıkışını destekledi" ifadelerini kullandı.

Euro gün içerisinde yüzde 1.2'ye varan yükselişler gerçekleştirirken, New York saatiyle 10:48'de yüzde 1 değer kazandı ve 1.3094 dolar oldu. Japon para birimi karşısında yüzde 1.7 yükselen euro 123.99 yen oldu. Yen ise yüzde 0.7 değer kaybıyla dolar başına 94.69 yene geriledi.