Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İtalya'da gerçekleşen seçimlerin sonucunda ortaya çıkan kördüğüm ve belirsizliğin devam etmesi sonucu ülkenin resesyon ve Avrupa borç krizine cevap verebilme yeteneğinin zarar gördüğün söyleyerek kredi notunda indirime gitti.

Fitch, İtalya'nın hükümet tahvil notunu A-'den BBB+'ya indirirken, görünümün ise negatif olduğunu belirtti. Bloomberg verilerine göre İtalya'nın bu notu İspanya'nın şu anki kredi notunun bir basamak üzerinde yer alıyor.

Fitch tarafından yapılan açıklamada "Artan siyasi belirsizlik ve daha fazla reformların uygulanabilmesi için uygun bir ortamın olmaması, derin resesyonun devam ettiği sırada ülke ekonomisinde bir şok daha yaratıyor. İtalya'da şu an devam eden resesyon, Avrupa'da en derinlerden bir tanesi" ifadelerini kullandı.

Seçimleri kaybeden Başbakan Mario Monti, Avrupa'daki borç krizine yönelik endişeleri İtalya adına biraz da olsa dindirmeyi başarırken, 10 yıllık İtalyan tahvil faizleri Monti döneminde Euro Bölgesi rekoru olan yüzde 7.5'in yarısına kadar inmişti. İtalya'da Monti'nin gidişi ve parlamentoda oluşan kördüğüm bölgedeki borç krizini yeniden alevleyebilir.

İtalyan tahvilleri Fitch'in not düşürümünden sonra geriledi. Haziran vadeli kontrat Londra saatiyle 17:15'te yüzde 0.3 gerileyerek 108.84 oldu. 10 yıllık İtalyan tahvilleri ise çok değişmeyerek yüzde 4.6'da kaldı.