Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ciner Grubu tarafından 2006 yılında yapımına başlanan ve sonlandığında toplam değeri 800 milyon doları bulacak olan Şırnak Silopi Termik Santrali'nin açılışı bugün Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle açıldı.

Toplam 405 megavatlık kurulu güce sahip olacak olan santralin 135 megavatlık ilk ünitesinin açılışı bugün yapılırken, diğer iki ünitenin de temeli atıldı. Silopi Termik Santrali sıfır noktasında en büyük yerli yatırım olarak dikkat çekiyor.

Ana yakıt olarak asfaltit madeni kullanacak olan santral, temiz kömür teknolojileri sınıfında yer alan dolaşımlı akışkan yataklı kazan teknolojisine de sahip. Bu teknolojinin en dikkat çekici özelliği ise dışarıya zehirli gaz bırakılmasını engellemesi.

Tam kapasite olarak 2014 yılı sonunda faaliyete geçecek olan santral, yılda 2.7 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Kurulu gücü 405 megavat olan santral, Türkiye'nin toplam kurulu gücünün yüzde 1'ine denk geliyor.

-Başbakan Erdoğan: "İş geldi mi, yol geldi mi aş da geliyor"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak, devlet olarak tüm şartları oluşturmalarına rağmen terör yüzünden Doğu ve Güneydoğu'ya arzu ettikleri yatırımları yapamadıklarını belirterek, ''İnşallah şu anda dikkatle hassasiyetle ve kararlılıkla yürütüğümüz çözüm süreci başarıya ulaştığında, terör meselesi bu bölgenin gündeminden çıktığında önümüzdeki son engeli de aşmış olacağız'' dedi.

Erdoğan, Silopi'de yapımı tamamlanan Ciner Termik Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada,altyapı yatırımlarında daha da ileriye gideceklerini, TOKİ'nin bu bölgelerdeki altyapı yatırımlarını artıracaklarını, vatandaşların tamamının bu hizmetlere ulaşmasını sağladıklarını ve daha da sağlayacaklarını kaydetti.
Bölgeye yapılan yatırımların insanca bir hayatı sürdürebilmek için gerekli ancak istihdam ve işsizliğin önlenmesi konusunda tek başına yeterli olmadığının farkında olduklarını vurgulayan Erdoğan, ''İstihdam için çok ciddi yatırımlar gerekiyor, aynen böyle. Artık devlet üretime dönük yatırım yapmıyor, kamu kurumları bu yatırımların gelmesi için gerekli altyapıyı teşvik ediyor. Biz, yatırımcının önünü açıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'de ulusal ve uluslararası yatırımcıların yatırımlarının arttığına işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yerli ve uluslararası girişimci yatırım yapmak için gerekli altyapı ve teşvik uygulamaları dışında ne arar? Tabii ki güven arar, huzur arar, istikrar arar. Biz hükümet olarak, devlet olarak diğer tüm şartları oluşturmamıza rağmen maalesef 30 yıldır bölgenin üzerinde bir kara basan gibi çöken terör yüzünden Doğu ve Güneydoğumuza arzu ettiğimiz yatırımların gelmesini temin edemedik. Ne derece cazip teklifler getirirsek getirelim, kendini güvende hissetmeyen yatırımcı buralara gelmedi, gelmek istemedi. Onun için Cinerlerin artması lazım. Bu bakımdan çoğu kez bizzat devreye girmemize rağmen, rica etmemize, yönlendirmemize rağmen maalesef bunu arzu ettiğimiz seviyede yakalayamadık. İnşallah şu anda dikkatle hassasiyetle ve kararlılıkla yürütüğümüz çözüm süreci başarıya ulaştığında, terör meselesi bu bölgenin gündeminden çıktığında önümüzdeki son engeli de aşmış olacağız.''