Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD hisselerinde ralli dünde sürdü. Dow Jones sınırlı bir yükselişle de olsa yeni rekor seviyesini test etti. S&P 500 endeksi ise %0.24 aşağıda kapadı. ABD Vadelileri, hisse senetlerinde negatif açılışa işaret ediyor. Sabah saatlerinde ise Çin hisse senedi piyasaları önderliğinde Asya genelinde satışlar hâkimdi. Ekonomik verilerdeki yavaşlama ve kamunun halka arzları hızlandıracağı endişesi satışlarda etkili oldu. Avrupa cephesinde ise İtalya ve Almanya ihaleleri ön plandaydı.  İtalya ise 3 tahvil ihalesinde 7 milyar Euro borçlandı. 2 yıllık ihalede %2.48 faizle 3,3 milyar Euro borçlandı. Borçlanma hedefi ise 3,5 milyar Euro idi. Öğleden sonra ise ABD Perakende satışlar %0,5’lik beklenti ile takip edilecekler arasında. Avrupa Sanayi üretimi Ocak ayında aylık bazda %0,1’lik daralma beklentisine karşılık %0.4 daraldı

Yurtiçi tarafta Merkez Bankası Başçı’nın CEO clubtaki konuşması ön plandaydı. Sermaye akımlarındaki oynaklığı en aza indirmek istediklerini belirten Başçı ayrıca İMKB’de kurulacak döviz opsiyon Borsasının oynaklık adına önemli olduğunu vurguladı.

Gösterge tahvilde yatay seyir

Gösterge tahvil faizi yeni güne %5.81 seviyesinde yeni güne başladı. Analistler %7 seviyelerinde bulunan senelik enflasyonun kısa vadeli faizleri desteklememesi ile birlikte kısa vadeli faizlerde kademeli olarak yükselmeye devam edeceğini öngörüyor.

İMKB’de çeyrek final coşkusu

İMKB güne yatay bir başlangıçla 83 320 puandan başladı. İlk seansı ise kar realizasyonlarıyla 82 986 puandan kapattı. İletişim ve Gıda gibi defansif hisseler pozitif ayrışırken, Holding hisselerinde kayıplar %1’in üzerinde.  Koç holding hisselerindeki blok satışın iptal edilmesiyle baskı altında olduğu görülüyor. Galatasaray hisselerinde ise, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale çıkmasıyla %1’in üzerinde primli işlem görüyor.

Sepet kur 2.08’de

Sabah saatlerinde Bundesbank Başkanı Weidmann’ın enflasyon risklerinin azaldığı belirtmesi, ECB’nin faiz indirimi ihtimalini kuvvetlendirdi. Euro/Dolar paritesi 1,3039 seviyelerindeyken, Weidmann’ın açıklamaları sonrası Euro’nun Dolar’a karşı değer kaybettiği görüldü. Saat 13:55 itibariyle yatay seyir eşliğinde 1.3003’ten işlem görüyor.  Dolar/TL ise cari açık verisi TL’deki bir miktar değer kaybıyla birlikte sabah saatlerindeki 1.8030 seviyesinden saat 13:56’da 1.8090’a yükseliş kaydetti. Sepet kurda ise yeniden 2.08 seviyesindeyiz.

Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma
(aiyigundogdu@bloomberg.net)