Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri dün, perakende satışların Şubat ayında son beş ayın en hızlı yükselişini göstermesinin dünyanın en büyük ekonomisine yönelik iyimserliği güçlendirmesinin ardından değer kazandı. Bu hareket ile birlikte, Dow Jones Endeksi 1996 yılından bu yana en uzun süreli rallisini gerçekleştirdi.

Best Buy Co. ve Abercrombie & Fitch Co., perakendecilerdeki yükselişle birlikte en az yüzde 2.7 değer kazandı. Netflix Inc., Facebook Inc. ile entegre yeni sosyal özellikleri duyurmasının ardından yüzde 5.6 sıçradı. International Business Machines Corp. (IBM) yüzde 0.7 yükselerek rekor seviyeye ulaştı. BlackBerry, en büyük alım siparişini duyurmasının ardından yüzde 8.2 değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.1 yükselerek 1,554.52 puandan günü tamamladı. Dow Jones Endeksi 5.22 puan ya da yüzde 0.1'den az bir yükseliş göstererek seansı 14,455.28 puandan kapadı. 30 hisseyi içeren Dow dünkü çıkışı ile, tüm zamanların en yüksek seviyesini biraz daha yükseğe taşıdı ve dokuz gün üst üste yükseliş gösterdi. Bu, Kasım 1996'dan bu yana en uzun süreli çıkış dönemini işaret ediyor. ABD Borsalarında dün yaklaşık 5.5 milyar adet hisse senedi el değiştirdi ve bu tutar, üç aylık ortalamanın yüzde 13 altındaydı.

The Fort Lee, New Jersey'de Palisade Capital Management LLC şef yatırım yetkilisi Dan Veru, "Tüm ekonomik veriler aşamalı olarak olumlu," dedi ve "Piyasada bir konsolidasyon ya da düzeltme gelse bile, düzeltme ne kadar derin olabilir ki? Zira, çok sayıda insanın, çok sayıda yatırımcının piyasaya girmeyi beklediğini düşünüyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu.

S&P 500 Endeksi Ekim 2007'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık 11 puan uzakta. Gösterge endeks önceki gün düşmüş ve yedi gün süren yükselişine ara vermişti. Endeks, beklenenden iyi çıkan şirket karları ve Fed'in parasal teşviklerinin desteği ile, 2009 yılındaki en düşük seviyesini ikiye katlamış durumda. Dow Jones Endeksi yedi gündür üst üste rekor seviyede kapatıyor.