Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kurtarma paketini geri ödeyebilmek ve diğer tedarikçilere borçlarını kapatabilmek için daha da fazla para ödünç alan İtalya'nın borcunun 2013 yılında savaş öncesi dönemle hemen hemen aynı orana yükselmesi bekleniyor.

Mario Monti'nin ofisinden bugün yapılan açıklamaya göre kamu borcu 2013 yılında gayrısafı yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 130.4'üne yükselebilir. Bu rakam geçtiğimiz yıl ise GSYH'nin yüzde 127'si olarak gerçekleşmişti. Bütçe açığı ise yüzde 2.9'a gerileyerek Avrupa Birliği'nin yüzde 3'lük sınırında kalacağı sinyalini verdi.

Roma'da gerçekleştirdiği bir basın toplantısında Monti, "Bir çok kişi kamu finansmanında uyguladığımız stratejinin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Gelecek yıllarda kamu fınansmanlarındaki disiplinin devam ettirilmesi gerekiyor. İtalya ancak aşırı borçlanma prosedürlerinden uzak durduğu zaman ülkeye yararlı işler yapabilir" ifadelerini kullandı.

İtalyan hükümeti, aynı zamanda Euro Bölgesi'nin en büyük 3. ekonomisi olan ekonomilerinin bu yıl yüzde 1.3 daralmasını beklerken bu rakamın 2014 yılı için yüzde 1.3 genişleme ve 2015 yılı için yüzde 1.5 genişleme olacağını tahmin ediyor.