Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aralarında Paul Krugman gibi ünlü ekonomistlerin de bulunduğu bir çok analistin dikkatini çeken ve bir kaç yılda değer bakımından büyük bir sıçrama gerçekleştiren Bitcoin, dün gösterdiği dalgalanmalarla yatırımcılarını ve potansiyel yatırımcıları tedirgin etti.

Dün gün içerisinde 266 dolara kadar yükselip daha sonra 105 doları gören Bitcoin'e her geçen gün daha fazla dikkat verilirken, yatırımcılar yaşanan yüksek dalgalanmalardan dolayı çekinceli davranıyor.

Bloomberg'de Mark Gimein imzasıyla yayınlanan bir makaleye göre yeni fenomen Bitcoin üzerinden 24 saat içerisinde yaklaşık 42.7 milyon dolara varan işlemler yapılırken, bazı kullanıcılar "artık pizzalarının tamamını Bitcoin ile ödüyorlar."

Makalesinde Bitcoin ödeme işlemcisi şirketi olan BitPay'den ve sahibi Tony Gallippi'den de bahseden Gimein, "Gallippi'nin firması Bitcoin kur oranını yalnızca 15 dakikalığına garanti ediyor. Evet, 15 dakikalığına. Bitcoin gibi dalgalanma gösteren bir Dövizden bahsediyorsanız bunun fiyatlandırması böyle gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bitcoin'in öngörülemezliğine değinen Gimein, "Bitcoin ile yarın ne alabileceğinizi merak ediyorsanız bunu düşünmeyin bile" diyerek dalgalanmalardan dolayı yatırımcıların da zorlanacağını dile getirdi.

Öte yandan kısa vadede Bitcoin'in piyasa değerinin herhangi bir işlem kullanımından değil, spekülatörlerin değeri artacak bir yatırım olarak görüp görmediklerinden kaynaklandığını belirten Gimein, "Bitcoin'e olan ilgi buna zaten yatırım yapmış olan insanlardan geliyor. Bunu da düşündüğünüz zaman zaten neden insanların Bitcoin almaları için yüksek sesle konuştuklarını anlıyorsunuz" diyor.

Bitcoin'in neden bu kadar dalgalandığını açıklamak için bu birimin en büyük dövizcisi olan Mt Gox'un basın açıklamasına da değinen Gimein, açıklamada bu düşüşün "panik ve teknoloji problemlerinin kombinasyonundan kaynaklandığının" açıklandığını belirtti. Yine aynı basın açıklamasına göre "İnsanlar paniğe kapılarak Bitcoin'lerini büyük miktarlarda satarken (Panic Sale) bu da işlemlerde aşırı artışa ve işlem motorunun donmasına sebep oldu".