Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:15'te güncellendi)

Fed'in parasal teşvikleri azaltacağı spekülasyonunun metale yönelik "değer koruma" talebini azaltması sonucu, son iki haftanın en hızlı düşüşünü gösterdi.  

Bloomberg'in gerçekleştiridiği ankete katılan ekonomistlere göre, Fed, rekor büyüklükteki parasal teşviklerden çıkmak için, aylık tahvil alım programının büyüklüğünü, bu yılın dördüncü çeyreğinde, 85 milyar dolardan 50 milyar dolara düşürebilir. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen ay 174 ton düşerek rekor kırdı. Bugün açıklanan veriye göre, Çin'de imalat sanayi beklenenden yavaş genişledi.

R. J. O'Brien & Associates'in kıdemli emtia brokerı Phil Streible, "Piyasa, Fed'in gevşeme programını durdurabileceği ya da daraltabileceğine ilişkin birşeyler söyleyebileceğinden endişeleniyor," dedi ve "Zayıf Çin verileri ve ETF'lerdn çıkışlar da altın için oldukça aşağı yönlü faktörler" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 düşerek, yerel saat ile 10:06'da, ons başına 1,453.40 dolara indi ve fiyatların son 33 yılın en hızlı düşüşünü gösterdiği 15 Nisan'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi.

İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 19 altındaydı. Bugün Avrupa Birliği, Çin, Hong Kong, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Malezya, Tayland, Vietnam ve Filipinler'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

Fiyatlar 16 Nisan'da son iki yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından dün itibariyle yüzde 11 sıçradı, ancak halen, bazı yatırımcıların altının geleneksel "değer koruma" özelliğine olan inançlarını yitirmelerinden dolayı, geçen ay yüzde 7.7 ile Aralık 2011'den bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştirdi.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın destekli ETF'lerdeki toplam varlıklar dün itibariyle, Ekim 2011'den bu yana en düşük seviye olan 2,275.84 tona geldi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları Eylül 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olan 1,078.54 tona geriledi.

Sydney'de emtia haber bülteni Barratt's Bulletin'in CEO'su Jonathan Barratt, "Karşılaştırılabilir varlıklar kadar getirisi olmayan ETF piyasası ile karşılaştığınızda, yukarı yönde hareketin baskı altında kaldığını görürsünüz," dedi ve "İnsanlar fonlarını getirisi olmayan varlıklardan getirili varlıklara taşıyor. Şu anda satış baskısını getiren de bu" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli gümüş kontratları, Comex piyasasında, yüzde 3 düşerek ons başına 23.465 dolara geriledi. Fiyatlar geçen ay yüzde 15 ile Aralık 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

(20:15'te güncellendi)