Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Harvard Üniversitesi ekonomisti Martin Feldstein, Fed'in ekonomiyi parasal genişlemeyle destekleme çabalarının başarısız olduğunu savundu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde bir yazı kaleme alan Feldstein, verilerin, Fed'in bilanço tablosunu aşırı seviyelere tırmandıran parasal genişleme programının ekonomik büyümeyi çok az desteklediğini gösterdiğini söyledi.

Fed 2007'den bu yana bilanço tablosunu 2 trilyon dolar genişletti.

Parasal genişleme programının hisse fiyatlarını yükselterek ekonomiye yardımcı olmayı hedeflediğini belirten Feldstein, bu hamlelerin ardındaki fikrin, yüksek hisse senedi fiyatlarının hanehalkı servetlerini artırarak, daha yüksek tüketici harcamalarını beraberinde getirmesi olduğuna dikkat çekti.

ABD başkanlarından Reagan döneminde Ekonomi Danışmanları Konseyi'nin başkanı olan Feldstein, Fed'in hamlelerine rağmen ekonominin, GSYH'nin yıllık yüzde 1 artışla zayıf seyrettiğini söyledi.

Feldstein, "Merkez bankasının varlık alımları olmadan durumun ne olacağını bilmek mümkün olmamakla birlikte, veriler, GSYH'deki artışın çok az bir kısmının Fed'in hisse senedi fiyatlarını destekleme çabalarına mâl edilebilir" yorumunda bulundu.