Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Yen dolar karşısında, Japonya ekonomi bakanının ülke para biriminin son üç haftanın en hızlı yükselişini yapmasına neden olan yorumlarından geri adım atmasının ardından zayıfladı. Sterlin değer kaybetti, Avrupa hisse senetleri düştü ve tahıl ve değerli metaller emtia grubunu aşağı çekti. ABD hisse senetleri yükseldi.

Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 09:35'te 102.76 seviyesine geldi. Sterlin İngiltere'de enflasyonun Nisan ayında ekonomistlerin tahmininden daha fazla yavaşlamasının ardından dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybederek 1.5134 seviyesine geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükselerek 1,669.70 puana çıktı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri fazla değişmeyerek yüzde 1.97'de kaldı.

Singapur'da Macquarie Bank Ltd. Döviz strateji müdürü Nizam Idris, "Ekonomiye destek için daha zayıf yene ihtiyaçları var ve istemedikleri şey ise, zayıf yen ile birlikte gelebilecek volatilitenin istenmeyen sonuçları," dedi ve "Büyüme iyileşiyor ve zayıf yenin makro ekonomi üzerindeki daha fazla etkisini görmeye ihtiyacımız var. Yendeki zayıflık sürecek. Ancak hızı yıl sonuna doğru yavaşlamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, bugün Tokyo'da yaptığı açıklamada, aşırı güçlü yenin düzeltme sürecinde olduğunu ve bunun ne zaman sona ereceğini söyleyemeyeceğini kaydetti. Amari iki gün önce, yenin daha da zayıflamasının "insanların yaşamlarını" olumsuz etkileyebileceğini söylemişti. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin "oldukça fazla ilerleme kaydettiğini" belirtti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke yarın Kongre'de ABD ekonomisi hakkında konuşacak. St. Louis Fed Başkanı James Bullard da, bugün Frankfurt'ta 17:30'da, Parasal ve Finansal İstikrar Enstitüsü'nde, merkez bankası poitikası hakkında konuşma yapacak..

(16:45'te güncellendi)