Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

ABD hisse senetleri, bugün açıklanan ekonomik verilerin Fed'in teşvikleri azaltma konusunda aceleci davranmayacağı beklentisini güçlendirmesi sonucu yükseldi ve aylık rallisini daha da genişletti. Japonya hisse senetleri keskin bir düşüş gösterdi ve emtia grubu geri çekildi. ABD Hazine tahvilleri ise fazla değişmedi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.4 yükselerek 1,654.92 puana çıkarken, Stoxx Europe 600 Endeksi, dün yüzde 1.9 geriledikten sonra, bugün yüzde 0.1 yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 3.8 düştü ve böylelikle endeks son zirvesinden bu yana yüzde 10'un üzerinde düşerek "düzeltme" durumuna girdi. Döviz ve ABD Hazine tahvilleri piyasalarının volatilite göstergeleri, yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine tırmandı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 2.11'de kalırken, tahıl ve enerji fiyatları, emtia endeksi S&P GSCI'daki düşüşe öncülük etti.

ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde yıllıklandırılmış oran ile yüzde 2.4 büyüdü ve ilk açıklanan yüzde 2.5'lik rakamın altında kaldı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçen hafta yaptığı konuşmada, büyümede süregelen bir iyileşme olması durumunda, merkez bankasının tahvil alım hızını yavaşlatabileceğini söylemişti. Bugün açıklanan diğer verilerden bir olan işsizlik başvuruları beklenenden daha yüksek çıkarken, askıda konut satışları beklenenin altında bir artış gösterdi.

Rochester, New York'ta Federated Investors Inc.'nin fon yöneticilerinden Matthew Kaufler, "Bugünkü veriler, parasal genişlemenin korunacağı eğiliminin süreceğini işaret ediyor," dedi ve "Bu algı devam ettiği sürece, finans piyasaları için olumlu olacak. Bu nedenle, fiyatların yukarı eğilim gösterdiğini görüyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

(17:40'ta güncellendi)