Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:55'te güncellendi)

Hisse senetleri, ABD ekonomisindeki iyileşmenin Fed'i tahvil alımlarını azaltmaya yönelteceği endişesi ile değer kaybederken, emtia grubu yukarı yönde hareket etti. Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin teşvik tedbirleri konusunda ilave detaylar vermemesinin ardından değer kazandı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 10:47'de 365.61 puana inerken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi. Aluminyum, petrol ve nikel yükseldi. Japonya para birimi, biri dışında 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.7 düşerek 95.85 seviyesine indi. Gösterge ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 2.13'te kaldı.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, merkez bankasının tahvil alımlarında kesintiye gidilmesi çağrısında bulundu. Goldman Sachs Group Inc. ve Deutsche Bank AG ekonomistleri, Fed'in teşvikleri Eylül ayında azaltabileceği tahmininde bulundu. Bugün ABD'de TSİ 15:15'te açıklanacak olan Mayıs ayı ADP özel sektör istihdam verisinin, önceki aya göre daha fazla artış göstermesi bekleniyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, canlanma planının "üçüncü okunun" ana hatlarından bahsetti ve maliye ve para politikaları ile deflasyonu bitireceklerini iddia etti.

Sydney'de Perpetual Ltd.'nin yatırım piyasası araştırma müdürü Matthew Sherwood, "Fed'in teşvikleri daraltacağı korkusu muhtemelen birkaç ay daha hissedilecek ve bu durum muhtemelen piyasalarda dalgalanmalar ve akışlar yaratacak," dedi ve "Teşviklerin azaltılması, piyasalara, merkez bankalarının teşviklerine daha az bağımlı seyretmeye hazırlanabilmeleri için bir çerçeve oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, dün yaptığı açıklamada, büyümenin hızlanması ile birlikte tahvil alımının düşürülmesi gerektiğini kaydederken, San Francisco Fed Başkanı John Williams, bu yaz tahvil alımlarında aşağı yönlü ılımlı bür ayarlamanın mümkün olduğunu belirtti.

(13:55'te güncellendi)