Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası bugün politika toplantısı düzenliyor. Ekonomistler, AMB Başkanı Mario Draghi'nin bugün yatırımcıları bir kez daha Euro Bölgesi tarihindeki en uzun süreli resesyonun bir faiz indirimi daha yapılması için yeterli olmadığına ikna etmeye çalışacağını ve bu yılın sonlarına doğru toparlanmanın görüleceğini söylemesini bekliyor.

Nordea Bank AB ve Nomura International Plc'nin ekonomistlerine göre, borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyeye çekmesinin 1 ay sonrasında, yetkililerin bu yılki ekonomik görünümde kesinti yapmalarının gerekmesine rağmen, Avrupa Merkez Bankası başkanı büyük ihtimalle bir kez daha yatırımcıların beklentilerini desteklemeye yönelik vurgularda bulunacak.

Yılın ikinci yarısındaki ılımlı büyüme beklentisinin devam ettiğini belirten Nordea'nın ekonomistlerinden Anders Svendsen, beklentinin aynı şekilde kaldığını ve temel figürlerde ilerleme olduğunu söyledi. Svendsen, AMB'nin geçtiğimiz ayki toplantısının öncesinde biriken aciliyet hissinin bu kez yerini sakinliğe bıraktığına dikkat çekti.

Draghi Mayıs'ta yatırımcılara AMB'nin daha fazla faiz indirimi ve negatif mevduat faizi gibi ekonomik büyümeyi destekleyici önlemlere kapıyı açık bırakmıştı. Yetkililer, Euro Bölgesi'ndeki resesyonun ilk çeyreğe uzaması ve Almanya'nın çok düşük büyüme kaydetmiş olmasına rağmen o zamandan bu yana, acil hamle beklentilerini düşürdü.

Bloomberg anketine katışan 59 ekonomistin 57'si AMB'nin politika faizini yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede bırakmasını bekliyor.  Faiz indirimi bekleyen kurumlar yalnızca Morgan Stanley&Co. ve IHS Global Insight oldu. İki kuruluş AMB'nin 25 baz puan faiz indireceğini öngördü.