Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Altın, beklenenden iyi çıkan ABD ekonomik verilerinin Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisini güçlendirmesi ve doların değer kazanması ile birlikte, 1,250 doların altına düştü ve son 34 ayın en düşük seviyesine indi. Metal çeyrek dönem kaybı konusunda rekora gidiyor. Gümüş Ağustos 2010'dan, Platin 2009'dan ve palladyum Kasım ayından bu yana en düşük seviyelerini gördü.

Altın bu çeyrekte yüzde 23 düştü ve 1920'den bu yana en büyük çaplı çeyrek dönem düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçen hafta yaptığı açıklamada, her ay 85 milyar dolarlık Hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymet alımı yapan Fed'in, ekonomide iyileşmenin devam etmesi ile birlikte, varlık alım programını bu yıl daraltmaya başlayabileceğini ve gelecek yıl sonlandırabileceğini söyledi. ABD'de dün açıklanan Mayıs ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi tahminlerden daha fazla artarken, Tüketici Güveni Haziran ayında yükselerek projeksiyonları aştı.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Fed'in metalin 12 yıl süren yükselişine destek sağlayan varlık alımlarını azaltabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte, bu yıl yüzde 26 düştü. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar son üç yılın en düşük düzeyine indi ve Credit Suisse Group AG, fiyatlardaki düşüşün, altının yükselişini süresiz sürdüreceğini düşünenlerin güvenlerini sarstığını kaydetti. Bu düşüşler sonucu değerli metaller destekli ETF'lerin toplam değerinde yaklaşık 60 milyar dolarlık erime gerçekleşti. Enflasyonun hızlanamaması ve küresel ekonominin gücüne ilişkin artan endişeler, sanayi sektöründe altından daha fazla kullanılan gümüş, platin ve palladyumu olumsuz etkiliyor.

Hainburg, Almanya'da Quantitative Commodity Research Ltd.'nin sahibi Peter Fertig, "Altın ve değerli metaller gözden düştü," dedi ve "Tahvil alımının sonlandırılacağına ilişkin birşey varsa, ardından yatırımcılar daha olumsuz hale geliyor. Bazı yatırımcılar bıçağın düşmekte olduğunu görüyor ve daha da düşebileceğini düşünüyor. Bu nedenle, alımlar gecikebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 4.2 düşüşle ons başına 1,224.18 dolara düşerek 24 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Londra saati ile 12:47'de ons başına 1,232.72 dolara geldi. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 3.4 değer kaybederek ons başına 1,231.70 dolara indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının iki katından fazlaydı.

Spot gümüş Londra'da, yüzde 6.1 düşerek ons başına 18.4505 dolar ile Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından 18.6726 dolara geldi. Geçen hafta ayı piyasasına giren platin yüzde 2.4 düşüşle ons başına 1,317.24 dolara kadar inerek Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesine düştü. Metal en son ons 1,328.24 dolar seviyesindeydi Palladyum yüzde 2.7 kayıpla ons başına 648.43 seviyesine indi. Metal 640.23 dolar ile 21 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini test etti.

Altın Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve Eylül 2011'de ons başına 1,921.15 dolar ile gördüğü tarihinin en yüksek seviyesinden başlayan düşüşünü daha da genişletti. Morgan Stanley, Credit Suisse ve Goldman Sachs Group Inc. gibi önemli kuruluşların analistleri, altın fiyat tahminlerini bu hafta düşürdü. Morgan Stanley, Fed'in teşviklerden çekilebileceği görünümünün daha açık hale geldiği bir ortamda, yatırımcıların ilgilerinin azalmasının daha ciddi bir hale geldiğini kaydetti.

Commerzbank AG, bugünkü raporunda, "Altının geçen haftanın en düşük seviyesinin altına inmesi, teknik analizden kaynaklanan sebepler dolayısıyla, satışların devamının gelmesine neden oldu," dedi ve "Beklenenden daha iyi çıkan ABD verileri, Fed'in varlık alım programında olgunlaşmamış bir indirime gideceği beklentisini güçlendirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Altının 14 günlük RSI göstergesi bugün 22.5 seviyesindeydi. Bu göstergenin 30 seviyesinin altına düşmesi, bazı teknik analistlerce, yukarı hareketin yakın olduğu şeklinde değerlendiriliyor. Metalin 60 günlük tarihi volatilitesi 32.4 ile Ekim 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bugün Londra'da bir ons altın ile 66.5 ons gümüş satın alınabiliyor. Bu, Ağustos 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Gümüş bu çeyrekte yüzde 34 düştü ve 1980 yılının başından bu yana en hızlı çeyrek dönem düşüşüne hazırlanıyor. Gümüş ayrıca, 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi'nde en kötü performans gösteren araç oldu. Emtia endeksi bu yıl, kısmen Çin'de ekonominin yavaşlayabileceği endişesinden dolayı, yüzde 5.5 düştü.

Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, dün 16.2 ton düşüşle 969.5 tona inerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Küresel ETF varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Singapur'da fon araştırma şirketi EurekaHedge Pte Ltd.'ye göre, global olarak, altında yatırım yapan hedge fon sayısı Mayıs ayında 290'a inerek 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu rakam Aralık ayında 310 seviyesindeydi. Öte yandan, fonlardaki varlıklar, kayıplar ve vadelerin dolmasından dolayı hızlı bir düşüş gösterdi.

ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, beş günlük çıkışının ardından bugün, son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "ABD'den gelen verilerinin tümü daha güçlü bir büyümeyi işaret ediyor ve bu da doları yukarı itti," dedi ve "Bunlar, altının tabutu için iki çivi: Güçlü bir ABD doları ve parasal genişlemenin azaltılacağı beklentileri" değerlendirmesinde bulundu.

Platin ve palladyum, mücevher ve otomobillerin hava kirliliği kontrol parçalarının üretiminde kullanılıyor. Brüksel merkezli Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği, 18 Haziran'da yaptığı açıklamada, Avrupa'da otomobil satışlarının, resesyondan dolayı artan işsizliğin talebi düşürmesi sonucu, Mayıs ayında son 20 yılın en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti.

(16:40'ta güncellendi)