Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, politika yapıcıların Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümeyi desteklemek için harekete geçmeye hazır olduklarını kaydetti ve ulusal hükümetlere, vergi artırımlarını durdurmaları ve yatırımlara öncelik vermeleri çağrısında bulundu.

Paris'te Fransa Ulusal Meclisi'nde konuşan Draghi, "AMB'nin para politikası görülebilir bir gelecek için genişlemeci olarak kalmaya devam edecek," dedi ve "Uygulamaya uygun olduğunu düşünebileceğimiz diğer tüm olası enstrumanlar için açık fikirliyiz. Genişlemeci politikadan çıkış uzakta kalmayı sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Frankfurt merkezli AMB, 17 üyeli blokun altı çeyrek üst üste daralma göstermesinin ardından, Mayıs ayında, politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0.50'ye indirdi. Aynı zamanda, aralarında Fransa, İspanya ve İtalya'nın bulunduğu ülkelere, Euro Bölgesi hükümetleri tarafından, bütçe açıklarını kurallara uygun hale getirmeleri için ilave süre verildi. Draghi, "Bunu yapmaları ile birlikte, ülkeler, uzun vadede, ekonomilerine engel olmama konusuna dikkat göstermeli" açıklamasında bulundu.

Draghi, "Ülkeler borç seviyelerinin kontrol altına alınması için gerekli olan mali konsolidasyonun mümkün olduğunca büyüme ile uyumlu olmasını sağlaması gerekli," dedi ve "Vergi artışlarına daha az güvenmek vatandaşların harcanabilir gelirlerini artıracaktır. Sermaye yatırımlarına, mevcut harcamalara göre öncelik verilmesi, gelecekteki büyüme için temel oluşturulmasına daha fazla katkı verecek." şeklinde görüş bildirdi.

Draghi, "Para politikasının başarabilecekleri konusunda sınırlar olduğunu bilmek önemli," dedi ve "Para politikası reel ekonomik büyüme yaratamaz. Eğer büyüme sıkıntılı ise, bu, ekonominin yeterli üretemediğinden ya da firmaların rekabet gücünü yitirmelerinden dolayıdır. Bu durum, merkez bankasının onarma gücünün ötesinde" şeklinde görüş bildirdi.

(14:10'da güncellendi)