Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Dünyanın en büyük ekonomilerinde hisse senetleri yükseldi ve metaller emtia grubundaki yükselişlere öncülük etti. Japon yeni, imalat sektörü güveninin Eylül 2011'den bu yana ilk kez iyimserliğe döndüğünü gösteren veri sonrası zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, New York saati ile 08:37'de, 287.39 puana geldi. İşlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 13 üzerindeydi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 yükseldi ve Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Yen dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 99.72'ye indi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri yükselişini beşinci güne taşırken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 2.53'e ulaştı. Bakır yüzde 3 sıçradı ve palladyum yüzde 2.6 prim yaptı.

Japonya Merkez Bankası'nın açıkladığı Tankan Raporu, ülke imalatçılarının Eylül 2011'den bu yana ilk kez iyimserliğe döndüğünü işaret etti. Bu veri, Başbakan Shinzo Abe'nin deflasyonu sonlandırmaya yönelik politikalarına yönelik güveni gösteriyor. ABD'de bugün TSİ 17:00'de açıklanacak olan ISM imalat sanayi verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, artış göstermesi bekleniyor. Bugün açıklanan Euro Bölgesi imalat sanayi PMI verisi, ilk açıklanana göre daha az bir daralma işaret etti. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri geçen ay, Fed'in teşvikleri bu yıl azaltacağı spekülasyonunun güçlenmesi ile birlikte, 2.6 trilyon dolardan fazla bir erime gerçekleştirdi.

Royal London Asset Management'ın Avrupa hisse senetleri müdürü Andrea Williams, "Haziran oldukça gevşek geçti," dedi ve "Yatırımcılar ekonomidek hareketlere göre seyreden hisse senetlerinde biraz agresif olabilirler. Japonya'da imalat sanayi verisi, ekonomik koşulların iyileşmesi ile birlikte, destekleyici konumdaydı" değerlendimesinde bulundu.

(16:00'da güncellendi)