Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, faizlerin uzun bir süre düşük kalacağını söylemesinin ardından, iki ayı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, euro zayıfladı. Mısır tahvilleri, Cumhurbaşkanı Mohamed Mursi'nin askeri darbe ile görevden alınmasının ardından rekor hızda düştü.

Stoxx Europe 600 endeksi Londra saati ile 14:00'te yüzde 2.3 yükselerek 292.13 puana çıktı. İşlem hacmi, son 30 günün ortalamasının yüzde 15 üzerindeydi. Hacim erken saatlerde ortalamanın altındaydı. Portekiz hisse senetlerinin gösterge endeksi yüzde 3.9 yükseldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.8 yükseldi. ABD piyasaları bugün Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle kapalı. Euro dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek 1.2986 seviyesine indi. İngiltere tahvilleri, Merkez Bankası'nın yükselen faizlere ve volatil piyasalara ilişkin endişelerini dile getirmesinin ardından değer kazanırken, sterlin zayıfladı. Nisan 2020 vadeli Mısır tahvillerinin faizi 144 baz puan düşerek yüzde 9.34'e indi.

AMB Başkanı Draghi, politika duruşunun, ihtiyaç duyulduğu sürece, genişlemeci kalacağını ve Euro Bölgesi büyümesine yönelik risklerin "aşağı yönlü" kalmaya devam ettiğini söyledi. İstifası ile Portekiz hükümetini çökme tehdidiyle karşı karşıya bırakan Bakan Paulo Portas, bütçe politikası konusundaki görüş ayrılıklarını gidermek için bugün Başbakan Pedro Passos Coelho ile biraraya gelecek. Mısır'da anayasa mahkemesi başkanı Adly Mansour, Cumhurbaşkanı Mohamed Mursi'nin askeri darbe sonrası görevden alınmasının ardından, yemin ederek Cumhurbaşkanlığı görevine başladı.

Londra'da Newedge Group sabit getirili menkul kıymetler analisti Annalisa Piazza, "Draghi, faizlerin mevcut ya da daha düşük seviyede uzun bir süre kalacağını işaret ederek, açık bir şekilde şimdi ileriye dönük rehberlik veriyor," dedi.

(16:25'te güncellendi)