Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:22'de güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in dünkü toplantısında ekonomiyi desteklemek için tahvil alımlarına devam edeceğini açıklaması ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin faiz oranlarını düşük seviyelerde tutmaya devam edileceğini tekrarlaması sonrasında büyük bir değişiklik yaşamadı.

Fed dünkü açıklamasında, parasal gevşemenin üçüncü turuna devam edeceğini be enflasyonun "orta vadede" yükseleceğini kaydetti. Draghi ise bugün, "Politika yapıcılar faiz oranlarını bir süre daha şu andaki seviyesinde ya da daha düşük seviyelerde tutmayı planlıyorlar" dedi. Altın, Fed'in 2 trilyon dolardan fazla tutarda tahvil alımı yapmasıyla 2008 yılındaki fiyatların iki katından fazlasına ulaşırken, Ekim 2011'de zirve rekoru 1,923.70 dolar olmuştu.

New York merkezli BullionVault başkan yardımcısı Miguel Perez-Santalla, "Teşvikler aynı şekilde bir süre daha devam ediyor, dünün başlığı bu şekilde. Hem Avrupa hem de ABD, açık bir şekilde parasal genişlemenin devam ettiğini belirtti" ifadelerini kullandı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 gerileyerek, yerel saat ile 10:14'te, ons başına 1,312.10 dolara düştü.

ABD'de yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdamın, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Haziran ayındaki 185,000'lik artışının ardından, Temmuz ayında 195,000 artması ve işsizlik oranının yüzde 7.6'dan yüzde 7.5'e düşmesi bekleniyor.

Marex Spectron değerli metaller şefi David Govett, "ETF varlıkları şimdilik durgun görünüyor, ve bu fiziksel taleplerin azalmasıyla birleşerek piyasayı şimdilik bir seviye aşağıda tutacaktır" yorumunu yaptı.

Külçe altın Temmuz ayında yüzde 7.3 yükselerek Ocak 2012'den bu yana en büyük aylık sıçramayı gerçekleştirdi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada tahvil alımlarını Eylül ayında azaltmaya başlama konusunu tartışmak için henüz erken olduğunu söylerken, 19 Haziran'da ise ekonominin gelişim göstermeye devam etmesi halinde azaltımların başlayabileceğini belirtmişti.

Eylül vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.2 yükselerek ons başına 19.665 dolara çıktı.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen ay 3.6 ton düştü ve Mart ayından bu yana en düşük miktarlı gerilemesini gösterdi. Varlıklar bu yıl yüzde 25 düştü. Dünyanın en büyük altın ETF'si SPDR Gold Trust'taki varlıklar dün itibariyle dört gündür 927.35 ton seviyesinde kaldı ve bu Mart ayından bu yana en uzun süreyi işaret ediyor.

(19:22'de güncellendi)