Advertisement
HABERLER ABONE OL

Altının bu yıl 56 milyar dolarlık değer erimesine yol açan rotası dünyanın en büyük alıcıları Hindistan ve Çin'de alımları artırırken, JPMorgan Chase & Co. ve Bank of America Corp. gibi firmalar fiyatın artık taban yaptığını belirtiyor.

Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan açıklamay göre mücevherat, sikke ve külçe altın satışları Hindistan ve Çin'de 2013 yılında 1,000 tona ulaşarak toplam 87.6 milyar dolar değerine ulaşacak. Bloomberg tarafından yapılan bir ankete göre fiyatlar bu yılın dördüncü çeyreğinde ons başına 1,300 dolar seviyesinde gerçekleşecek. Bank of America fiyatların artacağı yönünde en büyük iddiayı ortaya atarken, 4. çeyrek fiyat ortalamasının 1,495 dolar olacağı tahmininde bulunuyor. JPMorgan ise önümüzdeki yılın sonuna kadar her çeyrekte yükselen bir ortalama gerçekleşeceği tahmininde bulunuyor.

Bazı yatırımcılar altına yönelik güvenlerini kaybederken, sarı metalin Nisan ayında ayı piyasasına girmesi üzerine John Paulson ve George Soros gibi yatırımcılar da altın pozisyonlarında düşüşe gittiler. Asyalı alıcılar Eylül 2011'de zirvenin görüldüğü 1,921.15 dolar seviyesinin yüzde 29 altında olan fiyatlardan yararlanmak istiyor.

Çin'in doğusundaki Anhui kentinde yaşayan 70 yaşındaki Wang Xiang, "Ne zaman elimizde biraz para olsa, birkaç parça almayı düşünüyoruz. Geleneksel olarak varlığımızı korumanın yolu bu oldu hep. Daha başka nasıl yatırım yapabiliriz bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.