Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, parasal genişleme önlemlerini azaltırken gelişmekte olan piyasalardaki çalkantı tehdidinin göz önünde bulundurulmasına yönelik uluslararası çağrıları geri çevirdi.

Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının, nakit çıkışı ve yüksek borçlanma maliyetleri kanalıyla Hindistan'dan Türkiye'ye gelişmekte olan ülkelere zarar verme riski, 24 Ağustos'ta sonlanan Jackson Hole toplantılarında öne çıkan konu oldu. Gelişen piyasalar hisse senetleri endekslerinden biri geçtiğimiz ay yüzde 2.7 ile 2 ayın en dik düşüşünü kaydederken, Standard&Poor's 500 Endeksi ise yüzde 0.5 artıda kapandı.

Fed'in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltırken odaklandığı tek noktanın Amerikan ekonomisi olduğunu belirten Fed yetkilileri, bu satışların kendilerini ilgilendirmediğini dile getirdi. Fed yetkililerinin gelişmekte olan ekonomilere kendilerini korumaları tavsiyesinde bulunmasına rağmen Uluslararaı Para Fonu ve Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens, küresel büyümenin korunması için niyetlerini daha iyi ifade etmeleri konusunda baskı yaptı.

"Bizlerin Kongre'nin yasal varlıkları olduğunu ve sadece ABD'nin çıkarlarına karşı sorumluluğumuz olduğunu hatırlamanız gerekiyor" diyen Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, diğer ülkelerin bunu bir gerçek olarak kabul ederek, kendi ekonomileri için ilgili kararları vermesinin gerektiğini söyledi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da yalnızca gelişen piyasalardaki volatiliteye göre politika belirlemeyeceklerini dile getirdi.