Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Altın New York'ta, ABD'nin Suriye'ye günlerle ölçülecek bir süre içinde askeri müdahalede bulunabileceği endişelerinin güvenli liman alımlarını artırması sonucu, son üç ayın zirvesine çıktı ve boğa piyasasına yaklaştı. Gümüş son dört ayın zirvesine ulaştı.

ABD ve İngiltere yetkilileri, olası bir askeri harekatın Suriye'nin silah kapasitesine odaklanacağını ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ı düşürmeyi amaçlamadığını kaydediyorlar. İngiltere Başbakanı David Cameron, Londra'da yaptığı açıklamada, askeri harekat için karar alınmadığını, ancak alınması durumunda, harekatın yasal ve orantılı olacağını

Asya'da mücevher, sikke ve külçe altın talebindeki artış, fiyatların Haziran ayının sonundan bu yana yüzde 18'lik bir ralli yapmasına neden oldu. Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, son 13 yılda ilk yıllık bazda düşüş göstermeye yönlendi ve bunun sonucu, madencilik sanayindeki zarar yazmalar ve milyarder hegde fon yöneticisi John Paulson'ın zararları en az 26 milyar dolar oldu.

Cenevre'de altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA'nın Döviz ve metal işlemleri müdürü Bernard Sin, "Güvenli liman alımları geliyor," dedi ve "Jeopolitik belirsizlikler alım ilgisini tetikledi" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1 yükselerek ons başına 1,434 dolar ile 14 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yerel saat ile 07:23'te, ons başına 1,425.20 dolara geldi. 1,453.92 doların üzerinde kapanış, 27 Haziran'da görülen son 34 ayın en düşük seviyesinden başlayan yükselişin yüzde 20'ye çıkması anlamına geliyor ve bu durum, boğa piyasası olarak adlandırılıyor. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 14 altındaydı.

Rekor Zirve

Spot altın Londra'da, yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,424.79 dolara çıktı. Hindistan rupisi cinsinden altın, rupinin tüm zamanların en düşük seviyesine inmesinin de etkisi ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, yüzde 0.1 yükselerek 921.03 ton ile 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar, fiyatların Haziran ayından 34 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra başlattığı yükselişin ardından, ikinci hafta üst üste artış göstermeye hazırlanıyor.

Aralık vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 1.9 yükselişle ons başına 25.16 dolara kadar çıkarak 15 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Gümüş kontratlarındaki işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son 100 günün ortalamasının üç katından fazlaydı. Platin vadeli kontratları fazla değişmeyerek ons başına 1,531 dolarda kaldı ve palladyum kontratları yüzde 0.6 düşüşle 746.60 dolara geriledi.

(15:40'ta güncellendi)