Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Animasyon dünyasının en büyük isimlerinden Japon Hayao Miyazaki emekliye ayrıldığını açıkladı.

Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, 34 yıllık kariyerine 11 animasyon filmi sığdıran Miyazaki (72), sinema dünyasından çekileceğini ve artık başka şeylerle uğraşmak istediğini belirtti.

Savaştan İtalyan mutfağına kadar birçok konudaki fikirlerini yaklaşık 2 saat süren toplantıda aktaran Miyazaki, "Daha önce birçok kez emekliye ayrılacağımı söylediğimi biliyorum. Birçoğunuz bunu bir kez daha söylediğimi düşünüyor ancak bu kez oldukça ciddiyim. Bu, bir daha olmayacak" dedi.

Geçen hafta, Venedik Film Festivali sırasında Miyazaki'nin kurucusu olduğu Studio Ghibli'nin Başkanı Koji Hoshino, animasyon ustasının emekliye ayrılacağını duyurmuştu,

Festivalde gösterilen "Rüzgar Yükseliyor", usta yönetmenin son filmi oldu. Film, 2. Dünya Savaşı sırasında Japon savaş uçağı Zero'yu imal eden Jiro Horikoshi'nin hayat öyküsünü anlatıyor. Milliyetçilik ve savaş konularına ağır eleştiriler getiren film, Japonya'da hararetli tartışmalara yol açmıştı.

Kariyeri boyunca pek çok uzun metrajlı animasyon filminin yanı sıra Japonya'da manga olarak adlandırılan çok sayıda çizgi romana imza atan Miyazaki, "Ruhların Kaçışı" filmiyle 2003'de Oscar ödülü kazanmıştı. Birçok ödül kazanan film, aynı zamanda Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan ilk animasyon filmi olmuştu. Ayrıca bu filmle Japonya'da gişe rekorları kıran Miyazaki, 1997'de yönetmenliğini yaptığı Prenses Mononoke filmi ile rekorunu egale etmişti.

Irak savaşını kast ederek "dünyada derin üzüntü verici olaylar olurken kutlama yapmak zor" diyen Miyazaki Oscar Ödülü'nü almaya gitmemişti.

Miyazaki, Türkiye'de, çalışma arkadaşı Isao Takahata ile beraber yaptığı Heidi dizisiyle tanınıyor.