Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Temmuz ayında, imalat sektörünün rekor uzunluktaki resesyon döneminin olumsuzluklarını halen üzerlerinden atamamaları ile birlikte, ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla düştü.

17 ülkenin üyesi olduğu Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Temmuz ayında, yüzde 0.6 artış gösterdiği Haziran ayına göre yüzde 1.5 düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 33 ekonpmistin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0.3 düşmesi bekleniyordu. ÜĞretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 geriledi.

Euro Bölgesi ekonomisinin tarihinin en uzun süreli resesyonunu yaşadıktan sonra ikinci çeyrekte büyümeye dönmesi, rekor işsizlik ve yedi aydır Avrupa Merkez Bankası'nın tavan seviyesi olan yüzde 2'nin altında seyreden enflasyon dolayısıyla sınırlı kaldı. Bu durum, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin, ikinci çeyrekte yüzde 0.3 olan büyümesinin ardından, neden ekonominin yüzde 0.1 büyümeye yavaşlayacağı beklentisine girmesini açıklamaya yardımcı olabilir.

Londra'da Markit Economics başekonomisti Chris Williamson, "Sanayi üretimi verisi bölgedeki toparlanma konusunda soru işaretleri oluşturdu," dedi ve "Açık bir şekilde, GSYİH'nın üçüncü çeyrekte daralma riski bulunuyor. Zira ikinci çeyrek büyümesinin bir kısmının yalnızca geçici olabileceği durumu ortaya çıktı" şeklinde görüş bildirdi.