Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri, Fed'in dünkü toplantısında sürpriz bir şekilde teşvikleri azaltmaktan kaçınmasının ardından, gelişen piyasa hisselerinin öncülüğünde, son beş yılın en yüksek seviyesine çıkarken, metaller ralli yaptı. Şirket kredibilitesi son iki yılın en iyi seviyesine çıkarken, yen zayıfladı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Türkiye hisselerindeki Kasım 2008'den bu yana görülen en hızlı yükselişin öncülüğünde, New York saati ile 07:25'te, yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün New York'ta rekor seviyeden kapanmasının ardından yüzde 0.4 yükseldi. Yüksek faizli şirket tahvillerinin kayıplara karşı sigorta maliyetleri yüzde 4.4 gerileyerek Mayıs 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi. Japonya para birimi yen dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 baz puan düşerek yüzde 1.90'a geriledi. Bakır yüzde 2.3 sıçradı ve Batı Teksas petrolü yüzde 0.6 prim yaptı.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını azaltmadan önce, ekonomik toparlanmaya ilişkin daha fazla işaret görmek istediğini kaydetti. Haziran ayındaki açıklamasında merkez bankasının ekonomideki iyileşmenin sürdürülebilir hale gelmesi ile birlikte teşvikleri bu yıl azaltmaya başlayabileceğini söyleyen Fed Başkanı Ben S. Bernanke, dünkü konuşmasında, merkez bankasının politikalarını, "ekonominin ihtiyaçlarını" baz alarak belirlemesi gerektiğini belirtti. Bugün ABD'de işsizlik başvuruları, konut satışları ve öncü göstergeler verileri açıklanacak.

Londra'da Societe Generale SA küresel stratejisti Kit Juckes, "Bernanke yemeği masadan kaldırma ve parasal genişleme partisini sona erdirme tehdidinde bulundu," dedi ve "Ancak fikrini değiştirdi ve daha mutlu bir içecek buldu ve bize 'parti sürüyor dostum' dedi" şeklinde yorumda bulundu.

(15:25'te güncellendi)