Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni temerrüt dalgası olasılığı üzerine defterlerini temizleme yoluna giden Çin'in en büyük bankalarının zarar olarak yazdıkları krediler 3 katına çıktı.

Dünyanın en kârlı bankası Industrial&Commercial Bank of China Ltd. ve 4 büyük rakibi yılın ilk 6 ayında 22.1 milyar yuan (3.65 milyar dolar) zarar yazdı. Söz konusu bankaların 1 yıl öncesinin aynı dönemindeki kötü kredileri 7.65 milyar yuandı. Ancak daha önceden kenara ayrılan provizyonlar sayesinde bankaların ilk yarı kârları zarar görmedi ve ülkenin 5 büyük bankasının kÂrı 76 milyar dolar ile rekor kırdı.

Bankaların en kötü kredilerini silmesi, dünyanın en büyük 2. ekonomisinde temerrütlerin arttığı dönemde bankalara işlem görmeyen kredi oranlarındaki yükselişi yönetme imkanı tanıyabilir. Çin 2010'dan bu yana küçük ölçekli şirketlerin zarar yazma kurallarını gevşetti ve politika yapıcılar da, 2009'daki görülmemiş kredi artışının başlamasının ardından bankaları risk tamponlarını artırmaya zorluyor.

Zarar yazımlarında bankalar ve regülatörlerin çıkarlarının aynı yönde olduğunu söyleyen Pekin'deki Credit Suisse Founder Securities Ltd.'ın analistlerinden Ma Kunpeng, "Bu, onları yağmurlu günlere hazırlıyor" dedi.

Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu Nisan'da bankalara temerrütleri karşılamaları için kenara daha fazla fon ayırmaları, bazı kötü kredileri zarar olarak yazmaları ve kazançlar tampon oluşturabilecek seviyedeyken temettü ödemelerini azaltmaları çağrısında bulunmuştu.

Çin'in yavaşlamasına ilişkin endişeler, 3. çeyrekte yüzde 7.8 büyüme kaydedilmesinin sonrasında da devam etti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, ülkenin bu yılki büyümesinin yüzde 7.6 ile 1999'dan bu yanaki en zayıf düzeyine yavaşlayacağı yönünde.