Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Altın New York'ta, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklenenin çok üzerinde artmasının, Fed'în varlık alımlarını azaltmaya yılsonuna kadar başlayabileceği algısını güçlendirmesi sonucu, üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de Çalışma Bakanlığı, tarım dışı istihdamın Ekim ayında 204,000 arttığını açıkladı. Bloomberg'in anketine katılan 91 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 120,000 artması bekleniyordu. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi son dört günün üçünde yukarı yönde hareket etti. Fed politika yapıcıları, 30 Ekim'de yaptkları açıklamada, ekonominin "temelde güçlenme" işaretleri gösterdiğini kaydettiler. Citigroup Inc. ve Barclays Plc, bu açıklamanın, Aralık ayında varlık alımlarının azaltılabileceğini işaret ettiğini belirtmişlerdi.

Toronto'da TD Securities'ten Bart Melek, "Bugünkü güçlü veriler, varlık alımlarının azaltımının bu yıl başlayabileceği ihtimalini artırıyor," dedi ve "Dolara doğru kaçış görmekteyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 düşerek, New York saati 09:17'de, ons başına 1,293.60 dolara geriledi ve haftalık kaybını yüzde 1.5'e genişletti. fiyatlar erken saatlerde, 1,289.60 dolara kadar düşerek 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Altın bu yıl dün itibariyle, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve güçlenen ekonominin Fed'i aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını azaltmaya yönelteceği spekülasyonu ile birlikte yüzde 22 düştü ve 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayıp göstermeye hazırlanıyor.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.9 düşerek ons başına 21.46 dolara indi.

Nymez piyasasında, Aralık vadeli palladyum yüzde 0.2 dülerek ons başına 757.85 dolara inerken, Ocak vadeli platin yüzde 0.7 kayıpla ons başına 1,448.10 dolara geriledi.

(16:50'de güncellendi)