Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, Fed Başkanı adayı Janet Yellen'ın, teşviklerin ABD ekonomisi iyileşene kadar sürdürüleceğinin işaretini vermesinin ardından yükselirken, gümüş değer kazandı. Yen dolar karşısında son iki ayda ilk kez 100 seviyesine doğru zayıflarken, Avrupa tahvilleri değer kazandı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 06:30'da, yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve son bir haftanın en hızlı yükselişini yaptı. MSCı Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 sıçrayarak 10 gün süren düşüşünü sonlandırdı ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün New York'ta rekor seviyeye çıkmasının ardından yüzde 0.2 yükseldi. Yen 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kaybederken, euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.3426 seviyesine geldi. Gümüş üç ayın en düşük seviyesinden yüzde 1.4 kadar yükseldi ve altın yükselişini ikinci güne taşıdı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.71'e indi.

Yellen, bugünkü adaylık konuşması için hazırladığı metinde, ABD ekonomisinin ve istihdam piyasasının "potansiyelinin oldukça altında" performans gösterdiğini ve "güçlü bir toparlanmanın" nihayetinde Fed'in varlık alımlarını azaltmasına olanak tanıyacağını kaydetti. Bugün açıklanan veriler, Japonya ve Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümenin yavaşladığını gösterdi. ABD'de bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan haftalık işsizlik başvuruları verisinin düşüş göstermesi bekleniyor.

Paris'te KBL Richelieu Gestion'un portföy yöneticisi Nathalie Pelras, "Yellen, ekonomi daha fazla likiditeye ihtiyaç duyuyor ve Fed likiditeyi çok hızlı çekemez demek istedi," dedi ve "Piyasa, Yellen'ın yorumlarını, politikaya devam edeceği ya da politikayı daha da derinleştireceği şeklinde yorumluyor görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

(14:05'te güncellendi)