Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:23'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların, Fed'in tahvil alımlarının önümüzdeki aylarda daraltabileceği sprkülasyonuna ağırlık vermeleri ile birlikte, düşüşünü daha da genişletti.

Fed'in dün yayınlanan Ekim ayı toplantı tutanaklarına göre, politika yapıcıları, verilerin istihdam piyasasında daha da iyileşme işaret edeceğini bekliyorlar ve bu durumun, varlık alımlarının hızının önümüzdeki aylarda yavaşlatılmasını garanti edeceğini kaydediyorlar. ABD'de şsizlik başvuruları 16 Kasım'da biten hafta itibariyle iki ayın en düşük seviyesine indi.

Citigroup Inc. vadeli uzmanlarından Sterling Smith, "Piyasa Fed'in teşvikleri azaltmaya başlayacağına ikna oldu. Bugünün işsizlik başvuruları verisi gösteriyor ki ekonomi gelişmekte, ve bu da insanlara altının zayıflamaya devam edeceğine inanmak için bir neden daha sunuyor" dedi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 düşerek, New York saati ile 09:36'da, ons başına 1,241.10 dolara indi. Fiyatlar 1,237.50 dolara kadar inerek 9 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 54 üzerindeydi.

Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltacağı beklentileri altın fiyatları üzerinde baskı yaratıyor ve metal, bunun sonucu, 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda kayba hazırlanıyor. Fiyatlar dün itibarıyla bu yıl yüzde 25 geriledi. Bazı yatırımcılar metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirdi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve 860.31 tona inerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Goldman Sachs Group Inc., gelecek yıl için yatırım konularını içeren dünkü raporunda, altının 2014 yılında önemli bir düşüşe yönlenmekte olduğunu kaydetti. Jeffrey Currie'nin de aralarında bulunduğu Goldman analistleri, altının 2014 yılı sonunda 1,050 dolara düşebileceği öngörüsünde bulundu.

Mart vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 1.3 düşerek ons başına 19.845 dolara geriledi. Metal 19.80 dolara kadar inerek 8 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

(17:23'te güncellendi)