Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta azalarak, iş gücü piyasasının direnç kazandığına işaret etti.

Başvurular 23 Kasım'da sona eren haftada 10,000 kişi düşüşle 316,000 olurken, son iki ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 44 ekonomistin tahmin medyanı başvuruların 330,000'e yükseleceği yönündeydi.

Şirketler iş gücünü resesyondan bu yana zayıf tutarak, işe alımları hızlandırmadan önce taleplerin istikrarlı bir şekilde ilerlediğine yönelik daha fazla kanıt görmek istiyorlar. Ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarındaki toparlanmanın ise, büyümeyi ve istihdamı desteklemesi bekleniyor.

Bank of America Corp. kıdemli ekonomisti Michael Hanson, "Veriler son birkaç ayda gördüğümüz istihdam toparlanamsının bir göstergesi. İlerleme kaydediyoruz fakat sağlıklı bir hıza henüz kavuşmadık" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 315,000 ile 340,000 arasında değişiklik gösterdi. Bir önceki haftanın başvuruları ise 323,000'den 326,000'e revize edildi.

Bugün açıklanan bir başka veri ise ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişlerinin Ekim ayında gerilediğini göstererek, hükümet kapanmasının iş dünyası güvenine zarar verdiği sinyalini verdi.