Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Altın New York'ta, fiziki alımlara ilişkin işaretlerin, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonuna ağır basması sonucu, yükseldi ve Haziran ayından bu yana gösterdiği en büyük çaplı kaybın bir kısmını geri aldı. Gümüş, Haziran ayından bu yana gösterdiği en büyük çaplı düşüşü bir miktar daralttı.

Altın vadeli kontratları, Fed'in 20 Kasım'da açıkladığı Ekim ayı toplantı tutanaklarında ekonomideki iyileşme ile birlikte varlık alımlarının önümüzdeki aylarda azaltılabileceğinin işaretini vermesinin ardından, Haziran ayında 1,179.40 dolar ile gördüğü 34 ayın en düşük seviyesine yaklaştı. ABD'de bu hafta açıklanan veriler, işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde düştüğünü ve öncü ekonomik göstergelerin ise üst üste dördüncü ayda da yükseldiğini gösterdi.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. Bu hafta açıklanan veriler, Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatının, Ekim ayında tarihin ikinci en yüksek seviyesine çıktığını ve Çin'de gösterge altın kontratının işlem hacminin dün yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, "Fiziki talep güçlü, ancak önemli miktarda kısa pozisyon kapama alımlarını tetikleyecek denli değil," dedi ve "Piyasa beklentisi, çok cesaret verici değil," şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 yükselerek, New York saati ile 07:45'te, ons başına 1,252.10 dolara ulaştı. ABD piyasaları dün Şükran Günü tatili nedeniyle kapalıydı ve dünkü işlemler takas dolayısıyla bugün kayda geçirilecek. Fiuaylar bu ay yüzde 5.4 ile Haziran ayından bu yana en büyük çaplı düşüşü göstermeye yönlendi ve 25 Kasım'da 1,226.40 dolar ile 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın Londra'da yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,252.68 dolara çıktı.

Vadeli İşlemler

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 47 üzerindeydi.

Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı, geçen ay 129.9 ton ile tarihin ikinci en yüksek seviyesine çıktı ve yılın ilk 10 ayında ithalat 955.9 tona ulaşarak geçen yılın aynı dönemindeki seviyesinin iki katına yükseldi. Net ithalat Mart ayında 130 ton ile rekor kırdı. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının işlem hacmi dün 18,521 kilogram ile 8 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Mart vadeli gümüş kontratları New York'ta, yüzde 1.6 yükselerek ons başına 20.005 dolara çıktı. Metal son beş haftada ilk haftalık kazancına yöneldi ve aylık kaybını halen Haziran'dan bu yana en yüksek oran olan yüzde 8.5'e daralttı.

Mart vadeli palladyum kontratları yüzde 1.1 yükselerek ons başına 723.95 dolara çıktı ve son üç ayda ilk aylık düşüşüne yöneldi. Ocak vadeli platin kontratları yüzde 1 kazançla ons başına 1,336.70 dolara ulaştı. Metal aylık bazda kayba hazırlanıyor ve dün ons başına 1,351 dolara inerek 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

(16:05'te güncellendi)