Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Kasım ayında, bölgenin en büyük ekonomisi Almanya'nın öncülüğünde, ilk açıklanan rakamın üzerinde büyüdü.

Londra merkezli Markit Economics'in açıklamasına göre, Euro Bölgesi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında, Ekim ayındaki seviyesi olan 51.3'ten 51.6'ya yükseldi. Bu, Kasım ayı için ilk açıklanan rakam olan 51.5'in üzerinde. Bu veri, 5 aydır 50 seviyesinin üzerinde seyrederek genişlemeyi işaret ediyor.

Markit'in başekonomisti Chris Williamson, "Bölge genelinde imalat sanayi iki buçuk yılın en iyi performansını gösteriyor, ancak büyüme hızı yalnızca ılımlı," dedi ve "Veriler, üretimin, dördüncü çeyrekte, çeyrek bazda yalnızca yüzde 0.6 civarında büyüdüğünü işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi ekonomisi, ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.3 büyüdükten sonra, büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 0.1'e yavaşladı. Bloomberg'in anketine katılan 22 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin bu çeyrekte yüzde 0.2 ve 2014 yılının ilk üç aylık döneminde ise yüzde 0.3 genişlemesi bekleniyor.

Almanya'da imalat sanayi PMI verisi Kasım ayında 52.7'ye çıkarak 29 ayın zirvesine ulaştı ve ilk açıklanan veri olan 52.5'in üzerinde gerçekleşti. Fransa imalat göstergesi ise beklenenden fazla düşerek 48.4 ile son beş ayın en düşük seviyesine indi.

Williamson, "En umut verici toparlanma sinyalleri büyük ölçüde, Almanya, Hollanda ve Avusturya'daki güçlü büyümeler ile birlikte, kuzey ülkelerine sıkışmış durumda," dedi ve "Daha güneyde yer alan ülkeler hayalakırıklığı yaratmaya devam ediyor, özellikle Fransa ve İspanya'da aşağı dönüşe ilişkin işaretler geliyor" şeklinde görüş bildirdi.