Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yaklaşık 1 trilyon dolar tutarında tedbirler paketini içeren tarım kanunu ABD Senatosunda kabul edilerek başkan Obama'nın önüne geldi.

ABD Senatosu, içinde dar gelirlilere yönelik gıda yardımının azaltılmasından, federal ürün sigortasının geliştirilmesine ve çiftçilere yapılan doğrudan ödemenin kesilmesine kadar değişen yelpazede pek çok farklı alana değinen tarım kanununu onaylayarak Başkan Obama'nın imzasına sundu.

Çoğunluğu Demokrat Partili Senato'dan 32 ret oyuna karşı 68 kabulle geçen kanun, geçen hafta da Temsilciler Meclisinde onaylanmıştı. İki partinin de işbirliğiyle çıkan kanun Başkan Obama'nın da desteğini alıyor.

Tarım kanunu gelecek 10 yıllık dönemde 956,4 milyar dolarlık bir harcamayı öngörse de bu miktar mevcut duruma göre 16,6 milyar dolarlık tasarruf sağlıyor.

Yeni tarım kanunu sahip olduğu toprağı ekip ekmediğine bakılmaksızın çiftçiye sağlanan ve yılda 4,5 milyar dolara mal olan devlet sübvansiyonlarına da son veriyor. Bu sübvansiyonlar yerine elverişsiz hava şartları ve piyasa koşulları gibi öngörülemeyen risklere karşı çiftçiye daha geniş finansal destek sağlanıyor. Öte yandan çevre açısından önemli arazilere de devlet desteği artıyor.

Kanun, "gıda pulu" adıyla bilinen ve 47 milyon dar gelirlinin yararlandığı gıda destek programında 10 yıllık dönemde 8,6 milyar dolarlık kesintiyi öngörüyor.

Tarım kanununa karşı olanlar, düzenlemelerin yüksek maliyetine ve zengin çiftçilere kapsamlı destek sağlarken dar gelirliye zarar vermesine dikkati çekiyor.

 

AA