Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bankalar, 1 Şubat'tan itibaren kredi kartına getirilen taksit sınırlamasının ardından bazı yöntemlerle tüketicilere taksitle alışveriş imkanı sunuyor. Kredi kartıyla gıda, kuyum, akaryakıt, cep telefonu fark etmeksizin 100 lira ve üzerindeki tek çekim her türlü alışveriş, müşterinin isteği doğrultusunda ücreti karşılığında 6 aya kadar taksitlendiriliyor.

Tüketicilerin aşırı borçlanmasını önlemek ve tasarrufu teşvik etmek için hayata geçirilen Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle 1 Şubat'tan itibaren kredi kartına taksit sınırlaması getirildi. Buna göre, kredi kartlarıyla mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemezken kuyum ve cep telefonu alışverişlerinde taksit yapılamıyor.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından bankalar çeşitli yöntemlerle tüketicilere taksitle alışveriş imkanı veriyor. Kredi kartıyla gıda, kuyum, akaryakıt, cep telefonu fark etmeksizin 100 lira ve üzerindeki tek çekim her türlü alışveriş, bankalarca belirli ücret karşılığında 6 aya kadar taksitlendiriyor. Örneğin, kredi kartıyla tek çekim 250 liralık alışveriş yapan bir tüketicinin cep telefonuna, ilgili bankadan, "250 liralık harcamasını 15 TL ücretle 6 takside bölmek için mesaj atılması önerilen" bir SMS geliyor. Tüketici SMS ile geri bildirim yaptığında söz konusu alışveriş 15 lira karşılığında 6 takside bölünüyor.

Bunun dışında "alışveriş kredisi" başlatan bankalar, bin liradan 5 bin liraya kadar talep edilen miktarı, ilgili müşterinin hesabına yatırıp 12 aydan 24 aya kadar faizle taksitlendiriyor. Mesela 5 bin liralık alışveriş kredisi çeken bir kişi, 24 ayda bankaya 6 bin lira geri ödüyor. Bankalar bu konuda rekabete girerken yüzde 1'in altına inen faizler uygulanabiliyor.

- "Komisyonu satıcı yerine tüketici öder hale geldi"

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik ile satıcı ve tüketici arasındaki alışverişin düzenlendiğini söyledi.

Eskiden bankaların, alışveriş edilen satıcıdan komisyon aldığını dile getiren Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Tüketici 24 aya kadar yaptırdığı takside para ödemezdi. Şimdi ise yönetmelik sayesinde komisyonu satıcı yerine tüketici öder hale geldi. POS tefecilerinin önü kesildi. Çok güzel bir uygulama ancak bu kez bunların karı bankalara yönlendirildi. Bankalar taksit satar hale geldi. 300 liralık alışveriş yapın, bankanızı arayın, belirli ücret karşılığında 12 aya kadar taksit yapıyorlar. Taksit için tüketicilerin düşünmesine gerek kalmadı, bankalar yöntemi zaten buldu."

AA