Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın başından bu yana gerçekleşen toplam bütçe açığının Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan'daki (OVMP) hedefler ile uyumlu olduğunu belirtti.

Nisan ayına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini değerlendiren Şimşek, son aylarda bütçe açığının nispeten yüksek seyretmesine rağmen, gerçekleşmelerin yıl sonu için öngörülen hedeflerin yakalanacağını gösterdiğini belirtti.

Bütçenin bu yılın nisan ayında 2,7 milyar lira, ocak-nisan döneminde ise 4,2 milyar lira açık verdiğini kaydeden Şimşek, "Bu rakamlar, 2013 yılı nisan ayında 595 milyon lira fazla, 2013 yılı ocak-nisan döneminde ise 302 milyon lira açık veren bütçeye göre daha yüksektir. Ancak bu yılın ilk dört ayındaki bütçe açığı yıl sonu bütçe hedefimiz olan 33,3 milyar liranın yüzde 12,7'sine denk gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Şimşek, nisanda bütçedeki nispi bozulmada giderlerin yüksek seyretmesinin etkili olduğunu belirterek, nisanda bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7, giderlerin ise yüzde 23,1 arttığını bildirdi.


- Bütçe açığı OVP ile uyumlu

Bütçe gelirlerinin hem nisanda hem de ocak-nisan döneminde yüzde 11 ile yıllık gelir artış tahmini olan yüzde 3,5'in üzerinde büyüdüğünün altını çizen Şimşek, şunları kaydetti:

"Bütçe giderlerindeki artış esas itibarıyla cari transferler kaynaklıdır. Bu yılın nisan ayında cari transferler bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 2,7 milyar lira (yüzde 23) artmıştır. Bu rakamın 1,4 milyar lirası SGK açık finansmanındaki artıştan kaynaklanmaktadır.

Bütçenin en büyük ikinci kalemi olan personel giderleri de bu artışta etkili olmuştur. 2014 yılı nisan ayında personel ile SGK devlet prim ödemeleri bir önceki yıla göre 1,4 milyar lira (yüzde 14,9) daha yüksek gerçekleşmiştir.

Son olarak esas itibarıyla BOTAŞ kaynaklı borç verme kalemi de bir önceki yıla göre yaklaşık 1,1 milyar lira (yüzde 156,6) artarak bütçe giderlerinin olağandan daha yüksek seyretmesine sebep olmuştur.

Ancak 2014 yılı başından bu yana gerçekleşen toplam bütçe açığı OVP ve OVMP hedeflerimiz ile uyumludur. Açıklamamın başında da ifade ettiğim üzere gerçekleşmeler, yıl sonu hedefimizi yakalayacağımızı göstermektedir."