Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası'nı "kendine çeki düzen vermeye" çağırdı. Almanya seyahati dönüşü uçakta Sabah gazetesine konuşan Başbakan Erdoğan, yüksek faizi yatırımların önündeki en büyük engel olarak gördüğünü belirtti.

Merkez Bankası'nın bağımsız olmasının, kendisinin faiz hakkındaki düşüncelerini etkilemeyeceğini kaydeden erdoğan, "merkez bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faizi ülkemdeki yatırımların önündeki en önemli bariyer olarak görüyorum. Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum" dedi.

Merkez bankası'nın faiz politikasını sert bir dille eleştiren Başbakan Erdoğan, "Faizi yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Sen dalga mı geçiyorsun? Yarım puan indirmekle ne yapmak istiyorsun? Olmaz böyle bir şey. Böyle bir yaklaşımı doğru bulmak mümkün değil. Merkez Bankası'nın bu noktada kendisine çeki düzen vermesi lazım. Temenni ederim ki kısa zamanda çeki düzen verirler" diye konuştu.

Açıklamalarının merkez bankası'na müdahale olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Erdoğan, başbakan olarak kanaatini söylediğini belirtti.

Merkez Bankası'nın enflasyonun hep düşeceğini söylemesine rağmen şu ana kadar verilerin söylenen istikamette gerçekleşmediğini kaydeden Erdoğan, "Merkez Bankası durmadan enflasyonu revize etmektedir. Bu, bir gerçeği ortaya koymaktadır. Demek ki sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış. Ne alakası var? Kur farklı bir olay, faiz farklı bir olay" dedi.

-Ash: Merkez bankaları politikacıların uzak durması gereken bir alan

Standard Bank gelişen piyasalar araştırma müdürü Timothy Ash konu ile ilgili "Merkez bankaları politikacıların uzak durması gereken bir alan. Merkez bankalarının hareketlerine müdahale edilmesi çok olumlu değil. Erdoğan'ın MB'ye tavsiye vermesinden uzak durmasını isterim." yorumunda bulundu.