Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da ihracat Ocak 2009'dan bu yana en hızlı düşüşü kaydederken, bu hafta açıklanan verilerdeki olumsuz görünümü sürdürdü. Hafta içinde açıklanan Ağustos ayı sanayi üretimi verisi aylık bazda düşüş gösterirken, fabrika siparişlerinde de gerileme kaydedilmişti.

Açıklanan veriler ekonominin ikinci çeyrekteki daralmanın ardından toparlanmakta sıkıntı yaşadığını gösteriyor ve Almanya'nın resesyona gireceği korkusunu artırıyor. Veriler yazın son dönemlerinde geleneksel olarak dalgalı seyretse de, üst üste kötü gelen veriler ülke ekonomisindeki sıkıntıların devam ettiğini ortaya koyuyor.

Almanya'nın ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 0.2 küçülürken, bu hafta açıklanan Ağustos ayı fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verileri Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyeye işaret etmişti.

Financial Times'ın bir haberinde yer alan yorumunda, ING ekonomisti Carsten Brzeski, Almanya'nın üçüncü çeyrekte resesyondan kaçabilmesi için Eylül ayında ufak bir mucizeye ihtiyacı olabileceğini ifade etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise bu hafta Almanya'nın 2014 yılı büyüme tahmini yüzde 1.4'e düşürürken, Temmuz'daki tahmin yüzde 1.9 düzeyindeydi. IMF 2015 yılı için büyüme tahminini yüzde 1.7'den yüzde 1.5'e çekti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in liderliğindeki hükümet ise, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin resesyona gireceği yönündeki risklere karşın büyümeyi canlandırmak için alınabilinecek önlem ve seçenekleri gözden geçiriyor.

Hristiyan Demokrat Birlik yardımcı parlamento lideri Michael Fuchs, Almanya’nın resesyona girme riskine karşı uygulanacak planlar arasında zorunlu emeklilik kesintisinin yüzde 0.6 düşürülmesi ve bu sayede ekonomiye 6 milyar euro (7.6 milyar dolar) para aktarılması bulunduğunu ifade ederken, “Önlemlerin büyümeyi desteklemeye başlaması biraz zaman alabilir” dedi.