Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın nükleer denetçisi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) silahların yanlış ellere geçmesini engellemekle yükümlü. Ancak kurumun yöntemlerini saklı tutma çabası bazı analistlere göre çok büyük hatalara yol açabilir.

IAEA Kuzey Kore, İran ve Suriye’deki nükleer malzemelerin güvenliğini temin etme görevini artırdı. Ancak aynı zamanda müfettişler ulaştıkları sonuçlar konusunda daha az açık sözlü olmaya başladı. Washington’da bulunan Yayılmayı Önleme Eğitim Merkezi yöneticilerinden Henry Sokolski’ye göre kurum dünyayı güvenli tutmak için işbirliklerine ihtiyaç olan nükleer güçler ile güvensizlik ortamını artırarak silah peşindeki ülkelere istemeden yardımcı olmuş olabilir.

Sokolski “IAEA yanlış bir yolda. Şeffaflık yalnızca IAEA’nın kontrol kurallarının iyileştirilmesi ve fazla abartılmasını önlemek için değil, aynı zamanda IAEA’nın nükleer teknik projelerinin bomba yapmak isteyenleri desteklemediğini kanıtlamak için de gerekli” dedi.

Nükleer enerjinin barışçıl kullanımını ve silah yapımında kullanılabilecek yakıtı denetlemekle görevli olan kurum, 4 yılda bir düzenlenen toplantısını 12 yıldır ilk kez kapalı kapılar ardında bu hafta Viyana’da yapacak. Kurum ayrıca yayılma tehlikesine yol açan nükleer projelerle alakalı bilgileri geri çekme kararı aldı.