Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., petrolün varil başına 75 dolar olması ile birlikte fiyatın gelecek yılın ilk üç ayında bu ortalamada olacağını belirtti. Blomberg New Energy Finance’in (BNEF) derlediği verilere göre ABD’deki 19 kaya gazı bölgesi artık kar getirmiyor.  

Söz konusu alanlar, Doğu ve Güney Teksas’taki Eaglebine ve Eagle Ford bölgelerinin bazı kısımlarını içine alıyor ve Drillinginfo Inc.’ten ve şirket sunumlarından alınan verilere göre günlük olarak 413,000 varil petrol üretimi gerçekleştiriyordu. Buna karşın hükümet verileri geçtiğimiz yılda ABD’nin günlük petrol üretiminde 1.03 milyon varil artış olduğunu göstermişti.

ABD’de petrol üretiminin günlük olarak 9 milyon varilden yüksek bir seviyeye genişlemesi, fiyatların Haziran ayından bu yana yüzde 32 gerilemesine yol açan küresel arz fazlasına katkı sağlıyor. Sondaj çalışması, işletme payları ve sevkiyat maliyetlerinin dikkate alınarak oluşturulduğu BNEF verilerine göre belli bazı kaya gazı bölgeleri mevcut petrol fiyatları ile birlikte kazanç sağlamakta başarısız oluyor. SandRidge Energy Inc. ve Goodrich Petroleum Corp., fiyatlardaki düşüşe dayanabilmeleri için daha az paraya daha çok petrol üretmeyi beklediklerini belirttiler.

Nymex petrol işlemlerinde 25 yıllık tecrübesi bulunan MercBloc Wealth Management Solutions Başkanı Daniel Dicker, “Herkes petrolün 80 dolardaki seviyesine dayanabilme gücüne ilişkin mutlu bir tavır sergilese de bunun çoğu dumandır. Kaya gazı devrimi 80 dolarda çalışamaz, bu çok net” dedi.