Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) toplantıları konusunda tecrübeli bir isim, OPEC üyelerinin üretim konusunda rahatlıkla mutabakatla karar aldıkları dönemin uzun süre önce bittiğini ifade etti.

Katar eski Petrol Bakanı Abdullah Bin Hamad Al Attiyah, 19 Haziran'dan bu yana petrol fiyatlarında yüzde 30 gerilemeye yol açan küresel düzeydeki arz fazlasının, OPEC'te görüş ayrılıklarına yol açmakla beraber üyelerini piyasayı desteklemek için üye olmayan ülkelere bağımlı hale getirdiğini belirtti.

OPEC toplantılarına 1992 ila 2011 arasında katılan Al Attiyah "OPEC piyasayı tek başına dengelemeyez. Artık Rusya, Norveç ve Meksika'nın kesinlikle masada olması gerekiyor. OPEC üretimi azaltabilir. Ancak OPEC üyesi olmayan ülkelerin arzı devam edecektir. Bu durumda piyasa ne yapacak" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 14 Kasım'da yaptığı açıklamada, küresel talebin bu yıl son 5 yıldaki en düşük oranda artarak, günde 92.4 milyon varil olacağını, ardından 2015'te ekonomik toparlanmanın hız kazanması ile yeniden artacağını belirtti. OPEC'in durumunu iyice zorlaştıran bir durum da ABD'deki kaya gazı devrimi oldu. ABD'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma noktasına getiren kaya gazı sayesinde, ABD Enerji Bilgi Kurumu'nun verilerine göre üretimin 2015'te yüzde 12 artarak 1970'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor.