Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de elektronik ve giyik kuşam ürünlerine yönelik indirimlere karşın, perakendeciler müşterileri Kara Cuma satış faaliyetlerine çekemedi. Bu durum, tatil döneminin son haftalarına girerken, perakende sektörü üzerinde baskı oluşturuyor.

Washington merkezli Ulusal Perakende Federasyonu'nun (NRF) açıklamasına göre, harcamalar geçen haftasonu tahmini yüzde 11 azaldı. Aynı dönemde, mağazalara gelmesi beklenen 6 milyonu aşkın alışverişçi ortalarda gözükmedi.

Tüketicilerin perakendecilerin agresif indirimlerine ve uzayan Şükran Günü alışveriş saatlerine bir tepki vermemesi, son aylarda görülen toparlanmanın sürmeyeceği endişelerini artırdı. NRF, daha önceki açıklamasında, Kasım-Aralık döneminde satışların yüzde 4.1 ile 2011'den bu yana en iyi performansını göstereceği tahmininde bulunmuştu. Ancak NRF, bu rakamların müşterilerin indirimlere yönelik ilk akını es geçecek kadar güvenlerinin güçlü dolduğunu gösterdiğini kaydederek, halen son verilere olumlu açıdan bakıyor.

NRF CEO'su Matthew Shay, "Tatil sezonu ve haftasonu bir sprint değil, maraton," dedi ve "Bu, çok rekabetçi bir sezon olmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

NRF'ye göre, tüketici harcamaları son dört günde, 2013 yılının aynı dönemindeki 57.4 milyar dolardan 50.9 milyar dolara geriledi. Bu, Kara Cuma olarak adlandırılan, alışveriş kuyrukları ve mağazalara akınla ünlü Şükran Günü sonrası ilk haftasonunda satışların düştüğü ikinci yılı işaret ediyor.