Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Enerjinin bir barış aracı olarak kullanılmasından yana olduğumuzu her zaman belirtiyoruz fakat yeraltındayken bu bir savaş gerekçesi, yer üstüne çıktığında ise bir barış gerekçesi olarak kullanılıyor" dedi.

Yıldız yaptığı açıklamada, enerji kaynaklarının, bir barış aracı olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

"Yeraltındayken bu bir savaş gerekçesi, yer üstüne çıktığında ise bir barış gerekçesi olarak kullanılıyor'' diyen Yıldız, '' O yüzden, hele hele Ortadoğu'da istikrara kavuşmak, mutlaka yine bu enerji kalemleri ile beraber sağlanacak" şeklinde konuştu.

Yıldız, "Eğer savaşın gerekçesi petrol ve doğalgaz ise yine barışın gerekçesi de petrol ve doğalgaz olmalı ki bu sükunet sağlanabiliyor olsun. Bizim 900 kilometre, 300 kilometre civarında olan Suriye, Irak, İran ve bütün bu ülkelere, komşu ülkelerimize olan sınırımızın bu istikrarı daha çok ilgilendirdiğini, kendimiz de bu ülkelerdeki istikrarın bizi daha çok ilgilendirdiğini söylememiz lazım. O yüzden yaptığımız, sözleşmelerin anlaşmaların bu denli de bir önemli yanı var" ifadesini kullandı.

Yıldız, Türkiye'ye komşu olan ülkelerdeki siyasi istikrarsızlığın kısa sürede bitmesini, Türkiye'nin ve komşularının hak ettiği refah seviyesinin hem Türk vatandaşlarına hem de diğer ülkelerin kendi halklarına iletilmesini diledi.

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) elektrik borçlarını yeniden yapılandırılması ilişkin başlattığı kampanyaya da değinen Yıldız, buradaki rakamın 3.2 milyar TL olduğunu belirtti.

Yıldız, bunun yalnızca TEDAŞ'ın çiftçilerden alacaklarının değil, aynı zamanda kamudan alacaklarının da yeniden yapılandırılması ile ilgili bir husus olduğunu kaydederek, bunun ciddi bir kolaylaştırma olduğunu vurguladı.

Kasım ayının sonuna kadar olan sürenin "bu fırsattan birçok kişi yararlansın diye" 31 Aralık'a kadar uzatıldığına dikkati çeken Yıldız, "Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Çünkü, 1000 TL'lik bir borç herhangi bir çiftçimizin, herhangi bir kamunun borcu ödemiyor olması halinde, 4000 ila 5000 TL'ye çıkabiliyor. Burada faizsiz, defaten ödemesi halinde, o 1000 TL'lik borcu, güncellenmemiş haliyle 1000 TL olarak ödemiş olacak. Eğer bu torba yasa çıkmasaydı bu 1000 TL'yi 4320 TL olarak ödeyecekti. O yüzden, bu ana parayı öderse faizlerini ödememiş olacak. Bundan birçok vatandaşımızın ve kamu kurumumuzun da yararlanmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Balkanlar'daki enerji yatırımları

Başta Bosna Hersek ve Karadağ olmak üzere, Türkiye'nin enerji alanında Balkan ülkelerinde yürüttüğü çalışmaları da anlatan Yıldız, bu alanda, Bosna Hersek konusunda bir çalışma yürüttüklerini ve burada bir enerji takımı oluşturduklarını aktardı.

Yıldız, bu tür çalışmaların arttırılması ve güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada üçlü olarak, yani Bosna Hersek, Karadağ ve Türkiye olarak hidroelektrik santralleri üzerine kurduğumuz bir yapı var. Bunu hem kamu hem de özel sektör hep beraber oluşturmamız lazım. Çünkü, bu işin mevzuat yanı var, kanun yanı var, üretilen elektriğin alım garantileri konusu var. Bu sistemi kurmada, Türkiye şu ana kadar başarılı çalışmalar yaptı. Bu bir modeldir. Bu modelin burada tartışılmasını, konuşulmasını ve ülke gerçeklerine uygun olarak da buraya uyarlanmasını tavsiye ediyoruz. Elektrik enerji sektörüyle alakalı, hem kamudan hem de özel sektörden oluşan yapıyı kuruyoruz. Kendilerine bunu inşallah sunmuş olacağız. Dediğim gibi bu hem uluslararası sermeyenin hem de Karadağ'da yaşayan insanları ilgilendiren bir husus olduğu için bu yapıyı sağlıklı kurmak lazım. Türkiye'nin yaşadığı bazı tecrübeler var. Bu tecrübelerin paylaşılması gerekiyor. Doğru bir işlemin yapılabilmesi için doğru bir sistemin kurulması lazım. Şu anda burada yürüyen bir sistem var ama onun belki takviye edilmesi, güçlendirilmesi Karadağ açısından da iyi olacaktır. Türkiye, her iki ülkenin de beraberce kalkınabilmesi, beraberce büyüyebilmesi için olabildiğince, bütün gücünü kullanarak katkı koymaya devam edecek."

Karadağ'daki temasları

İki gün boyunca Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da yoğun bir temas trafiğinde bulunan Yıldız, buradaki temasları kapsamında, "son derece verimli, güzel, seviyeli, kaliteli ve iki ülkenin de gücüne farklı noktalarda takviyede bulunacak, güç katacak bir yapıyı" ele aldıklarını söyledi.

Temasları kapsamında Türkiye-Karadağ Karmak Ekonomik Komisyonu 3. Dönem Toplantısı'na katıldığını, cumhurbaşkanı, başbakan, başbakan yardımcıları ve ekonomi bakanı ile bir araya geldiğini ifade eden Yıldız, görüşmelerde, heyetlerin hazırlıklarını, sağlık, tarım, müteahhitlik ve enerji sektörü ile alakalı konuları enine boyuna değerlendirdiklerini belirtti.

Yıldız, Karadağ'ın çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin gelişen, büyüyen ve ilerleyen yapısını, Karadağ'daki yatırımlara dönüştürebilecek ve bu yatırımları burada geliştirebilecek bir sistemi kurmamız gerekiyor. Bunlarla alakalı, özellikle alüminyum sanayisinin, madencilik sektörünün, linyit ile alakalı yatırımların, buradan elde edilecek olan elektrik santralinin ve üretilecek olan elektriğin, kurulacak sitemin, çimento fabrikaları ile alakalı ve yine Karadağ'ın büyümesini oluşturacak ana yapının birçok detaylarını konuştuk.

Buradaki liman bir Türk firması tarafından özelleştirilmede alınmıştı. Aynı şekilde demir-çelik endüstrisinde de Türkiye'den başarılı bir yatırımcımız gelip burada yatırımlarına başlamıştı. Şu ana kadar görüştüğümüz bazı yatırımcılar, Karadağ'da yatırım yapmak istediklerini, siyasi istikrar ve iklim olarak uygun bulduklarını, bizim de teşvik ediyor olmamızla beraber, iyi bir yatırım ortamının sağlanacağını, burada hep beraber konuştuk. Dolayısıyla yoğun bir diplomasi trafiğimiz oldu."