Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Açık deniz petrol sondajcıları, geçen yıl tanklarda rekor oranda yenileme yapabilmelerinin ardından, şu anda eski sondaj kulelerinde daha önce görülmemiş seviyede bir bakım yapma baskısı altında.

Son beş yılın en düşüğündeki petrol fiyatları sektörü tehdit ederken, aynı zamanda yeni tanklardaki fazla oran talebi zayıflatıyor. 200'ün üzerinde yeni kulenin ise önümüzdeki altı yılda teslim edilmesi bekleniyor. Bu sayı şu anda faaliyette olanların yüzde 25 artması anlamına geliyor. 

Bu durumla baş edebilmek için, birçok kule sahibi eski tankları toplayarak arz ve talebi dengelemeye ve geliri korumaya çabalayacak.

New York'ta bulunan Evercore ISI analistlerinden James West, "Eski varlıklar, özellikle 2000'den önce yapılanlar, sektörde daha az tercih ediliyor. Bu araçlar sadece müşteri tabanının daha düşük fiyat elde etmek için yüksek kaliteli kulelere göre tercih etmesini sağlıyor" dedi. 

Bloomberg Intelligence analistlerinden Andrew Cosgrove'a göre ise, 2020'de teslimatı planlanan yeni araçlara yol açmak için 140 kadar eski kulenin yenilenmesi gerekiyor. Bu sayı son altı yılda bakım yapılan kule sayısını ikiye katlarken, 2000'den bu yana devre dışı bırakılan 123 kuleyi dahi aşıyor.