Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye’de organik tarım hem üretim hem de tüketim tarafında hızla gelişiyor.

Tarımın diğer alanlarında olduğu gibi olumsuz iklim koşulları yüzünden  organik tarım da zor bir yıl geçirdi. Rekolte kayıpları ve buna paralel olarak fiyat artışları yaşandı.

Ancak tüm bu sıkıntılı sürece rağmen Türkiye’de perakende organik gıda sektörü 2014 yılında yaklaşık 400 milyon TL’lik bir hacme ulaştı.

Bu rakamı Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Başkanı Ayhan Sümerli verdi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Ayhan Sümerli, olumsuz iklim koşullarının da etkisiyle neredeyse tüm tarım ürünleri rekoltesinde belirli bir düşüş yaşanan 2014’te söz konusu durumun organik tarım ürünlerine de yansıdığını ve manasız fiyat artışları yaşandığını dile getirdi. Sümerli, “Ama buna rağmen organik gıda sektörünün yüzde 25 civarında büyüdüğünü görüyoruz. Fiyatların artışına rağmen böyle bir büyüme, artan talebin göstergesi” dedi. 

2015 yılında da üretim ve tüketim tarafında yukarı yönlü trendin sürmesini beklediklerini ifade eden Sümerli, iklim koşulları iyi gittiği takdirde üretimin artacağını ve tüketim ile birlikte fiyatların da daha ulaşılabilir ve istikrarlı olacağı görüşünde.

- Türkiye’de 60 bini aşkın üretici organik tarımla uğraşıyor - 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 769 bin 14 hektar alanda, 1 milyon 620 bin 466 ton organik ürün üretimi gerçekleştirildi.

Organik tarımla uğraşan üretici sayısının 60 bin 797’yi bulduğu Türkiye’de 213 farklı ürünün organik yetiştiriciliği yapılıyor.

Tüketici talebi doğrultusunda işlenmiş organik ürün sayısı da hızla artıyor ve bu alanda 300’ün üzerinde ürün kalemi olduğu tahmin ediliyor.

Bu noktaya gelinmesinde devlet desteği de göz ardı edilemez.

Organik tarım ilk kez 2005 yılında destekleme kapsamına alındı. 2011 yılından itibaren organik hayvancılık, su ürünleri ve arıcılık faaliyetlerinde bulunan üreticilere ilave yüzde 50 destekleme ödemesi yapılmaya başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, organik tarım yapan üreticilere bugüne kadar toplam 181 milyon TL destek ödemesi yaptı.

Türkiye’de organik tarım aslında iç pazardan çok ihracat tarafında önemli bir paya sahip. Hali hazırda 32 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, en önemli pazarların başında Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. ABD, Kanada ve Japonya da organik gıda tarafında diğer önemli ihracat pazarları arasında yer alıyor. 

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin (ETO) verilerine göre Türkiye’de organik ürün ihracat değerleri 2014 yılı itibariyle 350-400 milyon dolar civarında.

Daha çok gelişmiş ülkelerde yüksek olan organik gıda üretim ve tüketiminin temel nedenlerinin başında yüksek alım gücü ve tüketici bilinci geliyor.

- Organik tarımın başlangıç maliyeti 10-15 bin Euro –

ORGÜDER Başkanı Ayhan Sümerli, organik tarım yapmayı planlayan yatırımcılar için de kabaca bir yatırım maliyeti çıkardı.

Organik tarıma yönelik ilk yatırımın biraz yüksek olduğunu ve bu konuda iyi fizibilite çalışması yapılması gerektiğini belirten Sümerli, Türkiye’de organik tarıma uygun toprak ve potansiyel olduğunu söylüyor.

Sümerli, “Bu işi orta ölçekte yapmak isteyen bir işletmenin yaklaşık sertifikasyon masrafları 10-15 bin euro civarında. Her yıl buna yakın bir masraf söz konusu. Organik tarım Türkiye’nin dokusuna çok uygun. Arazilerimiz çok parçalı ve küçük parseller halinde. Burada küçük ölçekli aile ziraati yapılabilir” diyor.

Üreticilerin organik tarıma yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi açısından devlet destekleri de devam ediyor. 2014 yılı içinde organik meyve sebze üretimi yapan üreticilere dekar başına 70 lira, tarla bitkileri için dekar başına 10 lira, anaç sığır ve manda için hayvan başına 150 lira, buzağı için 50 lira, anaç koyun ve keçi için hayvan başına 10 lira, arılı kovan için kovan başına 5 lira, alabalık için kilogram başına 0,35 lira, çipura ve levrek için kilogram başına 0,45 lira ödeme yapıldı.

Bloomberg HT Editörü

İrfan Donat

idonat@bloomberght.com