Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed Aralık’ta düzenlenen Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda Fed yetkililerinin çoğunluğunun Nisan'dan önce faiz artışı beklemediği ortaya çıkarken, bazı politika yapıcıların enflasyonun çok düşük kalabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Tutanaklarda "Katılımcıların çoğu 'sabırlı' ifadesini faiz artışının en az iki toplantıda daha gelmeyeceği şeklinde yorumladı" denildi. Tutanaklar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın FOMC sonrası yaptığı konuşmada faiz artışının zamanlaması ile ilgili değerlendirmesine çoğu üyenin katıldığını gösterdi.

ABD ekonomisinin güçlenmesi ve işsizliğin 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte, FOMC Aralık'ta faizlerin kayda değer bir süre düşük kalacağı yönündeki taahhüdü kaldırma kararı almıştı.

Bazı Fed yetkililerinin geçen ay enflasyon görünümü ile ilgili endişelerini ifade ettiklerini belirtilirken, "Katılımcıların bir kısmı enflasyonun yüzde 2 hedefinden aşağıda kalmaya devam etme riski olduğunu belirterek, bunun komitenin güvenilirliğini zedeleyebileceğini dile getirdiler" denildi.

Fed Aralık açıklamasında, petrol fiyatlarındaki düşüş ve istihdam piyasasındaki iyileşme ile birlikte enflasyonun kademeli olarak hedefine yaklaşmasını beklediğini belirtmişti.

Tutanaklarda faiz artışına ilişkin sözlü yönlendirmesine ilişkin kaygıların olduğu belirtilmiş. Kayıtlarda "Bazı üyeler faiz artışına ilişkin yeni söylemin, federal fonlama oranındaki ilk artışla ilgili piyasa beklentilerini gereksiz bir şekilde 2015 ortalarındaki bir tarih etrafında yoğunlaştırıyor" ifadeleri yer aldı.

FOMC üyeleri küresel ekonomideki yavaşlamanın ABD için bir tehdit teşkil edebileceğini ifade ederken, bu risklerin olumlu gelişmeler sayesinde dengelenmeye yakın olduğunu söyledi.

Toplantı kayıtlarında "Birçok yetkili uluslararası durumun ülke ekonomisi ve istihdam üzerinde aşağı yönlü risk oluşturabileceğini kabul ediyor. Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşler ve yurt dışındaki ekonomik büyümede görülen zayıflığın sürmesi küresel finans piyasalarında kötü bir etki yaparsa, veya yabancı ülkelerdeki politika hamleleri yetersiz kalırsa" denildi.

Fed 16-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen toplantıda faiz artışı için sabırlı olacağını açıklamış, Başkan Yellen ilk artışın Nisan'dan önce gelmeyeceğini belirtmişti.