Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Continental Resources Inc.’in kurucu-CEO’su Harold Hamm, “ Petrol fiyatları, üretimin azalması ile bu yılın ilk yarısı bitmeden toparlanacaktır” dedi.

Hamm, North Dakota ve Montana’daki Bakken kaya gazı petrolü tesisini kiralayan en büyük şirket ve üretici olan Continental Resources Continental’ın, kuyulardaki çalışmaları durdurarak düşük petrol fiyatlarına dayanabileceğini söyledi. Hamm masraflarını keseceğini açıklamalarından sonra diğer üreticilerin de buna uyarak giderlerini yüzde 50 ile 75 arasında azaltacağını düşünüyor.

Houston’daki Argus Americas Crude Summit’te konuşam Hamm, “ Eğer sondaj çalışmasına başlıyorsan yavaşlamak için yaklaşık altı aylık bir süreye sahip olduğunu düşünülür. Bu yanlış bir fikir çünkü eğer bir kuyuya sondaj işlemi başlatırsan bu bir ay veya 25 günlük bir süre içinde gerçekleşir. Bunun hepsini tamamlamak zorunda değilsin” dedi.

Oklahoma City merkezli Continental şirketi, harcamalarını yüzde 41 düşürerek, 2015 yılında 2.7 milyar dolara gerileyecek. Bu yılki üretim artışı, geçen sene 22 Aralık'ta açıklanan yüzde 29’luk büyümeden, yüzde 20’ye kadar azaldı. Ortalama sondaj kulesi sayısı 2015 yılında 50’den 31’e geriledi. Tahmin edilen kuyu sayısı Bakken’da 188 ve Güney-Merkez Oklahoma bölgesinde ise 81 olarak gösteriliyor.

Hamm, “ Yapılan şey, hızlı bir şekilde nakit parayı konuştuğun bir üslubu benimsemek. Kısacası, para harcamayı kestin” dedi.

Eyalet verilerine göre North Dakota’da tamamlanmayı bekleyen kuyu sayısı, Haziran ayında 585’ken, bu miktar Kasın ayında artarak 775’e ulaştı.