Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiliz mevkidaşıyla Rusya'ya daha fazla yaptırım konusunu ele alacaklarını belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki eylemleriyle kuşku yarattığını" söyledi.

Kerry, İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile bir araya geldi. Görüşme öncesi açıklama yapan Kerry, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki "eylemleriyle kuşku yarattığını" belirterek, Hammond ile Rusya'ya yönelik ek yaptırımları ele alacaklarını kaydetti.

"Önümüzdeki birkaç gün içerisinde, bu oyunu oynamayacağımız konusunda kararlı olunduğu gösterilecektir" diyen Kerry, bir ülkenin egemenliğini etkileyen eylemlere izin verilemeyeceğini dile getirdi.

IŞİD ve Libya konularının da görüşmede ele alınacağını belirten Kerry, ABD ile İngiltere'nin karşılaştığı zorluklarının çoğunun ortak olduğunu ve bunlarla birlikte mücadele edildiğini ifade etti. Kerry, "Irak'ta daha fazla toprak Irak hükümetinin eline geçiyor. Irak ordusu daha fazla kapasiteyle artık mücadele ediyor" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da, Kerry ile Ukrayna'daki durumu görüşeceklerini dile getirerek, "Ateşkes anlaşmasının üzerinden sadece 10 gün geçmişken ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu" bildirdi. Hammond, Avrupa Birliği'nin (AB) bütünlüğünün korunması ve ABD ile Avrupa'nın ateşkes anlaşmasının ihlaline ilişkin neler yapılabileceğini de ele alacaklarını ifade etti.

İslami aşırıcılığın da görüşüleceğini kaydeden Hammond, özellikle Libya'daki son durumun ele alınacağını belirtti.

Ukrayna dün Moskova'yı ülkenin doğusuna daha fazla tank ve asker göndermekle suçlamıştı. Moskova ise askerlerin Ukrayna'da savaştığı ya da isyancılara yardım ettiği iddialarını reddediyor.

Kerry'nin Londra'nın ardından İsviçre'nin Cenevre şehrine gitmesi ve burada Tahran'ın nükleer programıyla ilgili İranlı yetkililerle görüşmesi bekleniyor. Görüşmelere ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz'in de katılması öngörülüyor.