Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, tartışmalı Keystone XL Petrol Boru Hattı Projesi'ne ilişkin yasa tasarısını üçüncü kez veto etti.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Obama'nın, Kongre'nin bugün gönderdiği Keystone XL yasa tasarısını aynı gün içinde reddettiği bildirildi.

Kongre'nin söz konusu yasa tasarısıyla Dışişleri Bakanlığının projeye ilişkin incelemesini hiçe saydığı belirtilen açıklamada, Obama'nın şu ifadelerine yer verildi:

"Başkanlık yetkisini veto için kullanmayı ciddiye aldığım gibi Amerikalılara olan sorumluluklarımı da ciddiye alıyorum. Kongre'nin bu girişimi, yürütme organlarının prosedürleriyle çeliştiği ve ulusumuzun çıkarlarını ilgilendiren konuların kapsamlı şekilde değerlendirilmesini yarıda kestiği için vetomu hak etti."

Obama, böylece Keystone XL Petrol Boru Hattı'nın kurulmasını öngören yasa tasarısını göreve geldiği 2009'dan bu yana 3. kez veto etmiş oldu.

"Keystone XL" tartışması

Ülkedeki politikacıları olduğu kadar kamuoyunu da ikiye ayıran ihtilaflı boru hattını destekleyenler, projenin ekonomik faydalarına odaklanırken, muhalifler ise çevreye verilecek zararın ekonomiyi de olumsuz etkileyeceğini savunuyor.

Kongre'de çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, tasarının Beyaz Saray tarafından reddedilmesinin kendilerini durdurmaya yetmeyeceğini ifade ederken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama'nın vetosunu "ulusal utanç" olarak nitelendirdi.

Obama tarafından reddedilen tartışmalı Keystone XL yasa tasarısı tekrar Kongre'ye dönecek. Ancak Cumhuriyetçilerin sayısı veto engelini aşmaya yetmeyeceğinden bu Obama'nın son vetosu olmayabilir.

Keystone XL Petrol Boru Hattı Projesi'nde, kurulacak boru hattının, Kanada'nın Alberta eyaletinden başlayıp ABD'nin Nebraska eyaletindeki başka bir boru hattına bağlanması öngörülüyor.