Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın finansman krizi, yaklaşık 40 milyar dolarlık bütçe tasarısının Kongre'den geçmesiyle sona erdi.

ABD Temsilciler Meclisi, mali kaynakları Cuma günü itibariyle tükenecek olan ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na 30 Eylül 2015'e kadar finansman sağlayacak yasa teklifini 167'ye karşı 257 oyla kabul etti. Bakanlık, söz konusu tasarının Senato'nun ardından Temsilciler Meclisi'nden de geçmesiyle "kapanmaktan" kurtuldu.

Yaklaşık 2 haftadır tartışılan tasarının Kongre'den geçmesi, Cumhuriyetçilerin Göçmenlik Reformu konusunda geri adım atmalarıyla mümkün oldu. Kongre'de çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, bakanlığın finansman sorununu, ABD Başkanı Barack Obama'nın 5 milyona yakın kaçak göçmene yasal statü sağlayacak Göçmenlik Reformu'nda değişiklik yapılmasını bir koz olarak kullanıyordu.

Cumhuriyetçilerin Göçmenlik Reformu'na yönelik taleplerinden vazgeçmelerinin ardından onaylanan yasa tasarısı, son olarak Obama'nın imzasına sunulacak.

Geçen yılın Aralık ayında federal hükümetin "kapanmasına" 2,5 saat kala onaylanan 2015 bütçesi, ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na sadece Şubat sonuna kadar finansman sağlamıştı. Geçen hafta boyunca uzun dönemli bütçe üzerinde anlaşamayan ABD Kongresi, krizi önlemek için 27 Şubat gecesinde yapılan oylamayla Bakanlığa bir haftalık ek finansman temin etmişti.

AA