Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptığı görüşmede, 130 sayfalık bir sunum yaptı. İki saat süren görüşmede Başçı'nın ayrılmasının ardından Babacan ile Erdoğan görüşmeye devam etti. Toplantıya Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanları Yiğit Bulut ve Cemil Ertem de katıldı.

TCMB'nin internet sitesinden yayınlanan sunumda, piyasa faizlerini düşürmenin yolu olarak 4 madde sıralandı.

Bu maddeler arasında istikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin, fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu  yer aldı. Son madde ise "Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir" oldu.

Sunumda yatırımların faiz dışındaki "olumlu belirleyicileri" olarak güven ve istikrar yer alırken, olumsuz belirleyici olarak da belirsizlere yer verildi. 

Yatırımların faiz dışındaki belirleyicileri arasındaki diğer maddeler ise şöyleydi: 1- Yapısal reformlar tasarrufları, geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracaktır 2- Bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabilecektir.

Sunumda yer alan bir başka önemli nokta da, para politikasının gelecekte gevşeme ihtimalinin, TL'nin değer kaybetmesine yol açacağı tespiti oldu. Sunumda para politikasının sıkılaşma ihtimalinin ise TL'nin değer kazanmasını sağlayacağı belirtildi.

TL'nin değer kaybetmesinin ithal mal fiyatları kanalından enflasyonda yükselişe yol açacağı da sunumda yer alan bir başka değerlendirmeydi.